Erişilebilirlik

Obama’dan Trump Açıklaması: ‘Bu Bir Eğlence Değil’


ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık yarışının “bir eğlence ya da reality sov” olmadığını belirterek, Amerikan medyası ve kamuoyuna Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayı Donald Trump’ın uzun sicilini incelemeleri çağrısında bulundu.

Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Trump’ın Cumhuriyetçilerin ön seçim yarışında tek aday kalmasına ilişkin düşüncesinin sorulması üzerine, “İncelenmesi gereken uzun bir geçmişi var. Geçmişte yaptığı açıklamaları ciddiye almamızın önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

ABD Başkanlığı yarışının “ciddi bir iş” olduğunu ifade eden eden Obama, “Bu bir eğlence ya da reality sov değil. Bu demektir ki, her bir aday gerçek anlamda bir incelemeden geçirilmeli” diye konuştu.

Partideki bölünme derinleşiyor

Ön seçimlerde iki partinin de başkan adaylarının büyük oranda netleşmesinden sonra Trump’a destek konusunda Cumhuriyetçi Parti’de yaşanan bölünme krizi giderek daha da büyüyor.

Cumhuriyetçi Parti içerisindeki en yüksek makama sahip isim olan Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, CNN’e verdiği mülakatta şu anda Trump’ı desteklemeye hazır olmadığını söyledi.

Ryan, “muhafazakarların cevaplarını görmek istediği çok sayıda soru var” diyerek aslında ileride Trump’a karşı tutumunu değiştirme ihtimaline açık kapı bıraktı ama yine de bu sözlerin parti içindeki en yüksek rütbeli isimden gelmiş olmasının başka partilileri de Trump’a muhalefetlerini dile getirmede cesaretlendirebileceğine dikkat çekiliyor.

Trump, Ryan’ın açıklamasına şaşırdığını ve gelecek hafta kendisiyle bir görüşme yapmayı planladığını belirtti.

Ryan’ın dünkü bu açıklamasının ardından bugün de Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, seçimlerde Trump’a da Clinton’a da oy vermeyeceğini açıkladı. Graham, bu yılki seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin aday adaylarından biriydi ama yarışta gerilerde kalması üzerinde adaylığını geri çekmişti.

Bu arada Trump müzik dünyasıyla da sorunlar yaşıyor. Efsanevi rock grubu Rolling Stones, bir kez daha Trump’tan mitinglerinde grubun şarkılarını kullanmaya son vermesini istedi. Daha önce Adele, Neil Yougn gibi şarkıcılar da Trump’ı şarkılarını izinsiz kullanmakla suçlamıştı.

Latinleri yine kızdırdı

Trump ayrıca dün Twitter üzerinden attığı bir mesajla yine gündem oldu. Trump, seçim kampanyası sırasındaki bazı açıklamalarıyla çok kızdırdığı Latin kökenlilere sempati gösteren bir tweet mesajı paylaştı ancak mesajı Latinler arasında hiç de hoş karşılanmadı. Meksikalıların “Cinco de Mayo” bayramı vesilesiyle attığı mesajında Trump, kendisine ait Trump Tower’daki ofisinden Meksika yemeği tako yerken görülüyor ve fotoğrafın üzerinde de “En lezzetli takolar Trump Tower’daki lokantada yenir. Latinleri seviyorum” diye yazıyor.

Ülkedeki Latin sivil toplum liderleri ise Trump’ın bu mesajını “rencide edici ve küstahça” buldu. Ülkedeki en büyük Latin sivil haklar kuruluşu La Raza Ulusal Konseyi’nin başkanı Janet Murguia, Twitter üzerinden “Taco yemek ya da Meksika şapkası takmak bize sökmez” diye açıklama yaptı.

Clinton’dan birlik çağrısı

Demokratlarda da partinin başkan adayı olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan Hillary Clinton, siyahiler ve latin kökenlilerle biraraya geldi. Her platformda sık sık partide birlik çağrıları yapan Clinton, 2008 seçimlerinde de Başkan Obama ile son ana kadar yarışı sürdürdüğünü ama sonunda çekilerek Obama’yı desteklediğini hatırlatarak, rakibi Bernie Sanders’ın destekçilerine bir anlamda mesaj gönderdi.

Clinton cephesi bir yandan da Trump’ın aleyhinde büyük çaplı bir görsel ilan kampanyasını devreye sokmaya hazırlanıyor. Clinton’ı destekleyen Priorities USA adlı siyasal eylem komitesi kampanya videoları için 91 milyon dolarlık bütçe ayırdı. Komitenin yetkilileri, Cumhuriyetçilerin ön seçiminde Trump’ın rakiplerinin emlak milyarderini ilan ve kampanya videolarıyla hedef almada çok geç kaldığını ve şimdi kendilerinin aynı hatayı yapmak istemediğini kaydediyor.

‘Sizler Trump’ın en kötü kabususunuz’

Öte yandan ABD’deki “Trump” tartışmalarına Dışişleri Bakanı John Kerry de katıldı. Kerry Boston’da Northeastern Üniversitesi’nin diploma töreninde 20 bini aşkın kişi önünde yaptığı konuşmada, okulun mezunları arasındaki ırksal ve dini çeşitliliklere dikkati çekerek, “Sizler Donald Trump’ın en kötü kabususunuz” ifadesini kullandı. Kerry’nin sözleri salondan yoğun alkış aldı.

Trump, seçim kampanyası sırasında özellikle Müslümanlar ve Latin kökenlilere karşı tepki çeken açıklamalarda bulunmuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG