Erişilebilirlik

Obama’dan Putin’e Türkiye Çağrısı


Paris’teki İklim Zirvesi’ne katılan dünya liderleri, ikili görüşmeler de yapıyor. Amerika Başkanı Barack Obama ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in yaptığı yarım saatlik görüşmedeki gündem maddelerinden biri de Türkiye’nin geçen hafta düşürdüğü Rus savaş uçağının Ankara'yla Moskova arasında yarattığı gerginlik oldu.

Putin’e, Rus jetinin düşürülmesinden dolayı üzüntü duyduğunu söyleyen Obama, Moskova ve Ankara arasındaki gerginliğin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Geçen hafta Türkiye, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürdü. Rusya, olayın ardından bölgeye gönderdiği arama-kurtarma helikopterinin Türkmenler tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Putin’in, Ankara’nın bu hamlesine ekonomik yaptırımlarla karşılık vermesi iki ülke arasındaki tansiyonu tırmandırdı.

Toplantının ardından Moskova ve Washington’dan yapılan açıklamada, Suriye’de IŞİD’e karşı verilen savaşı da konuşan Obama ve Putin’in, Beşar Esat ve muhalifler arasında dört buçuk yıldır devam eden krizin siyasi yollarla çözülmesi gerektiği konusunda fikir birliği içinde oldukları kaydedildi.

Ancak Obama ve Putin’in Esat’ın geleceği konusundaki fikir ayrılığı sürüyor. Obama Esad’ın iktidardan çekilerek yönetimi geçici bir hükümete bırakması gerektiğini söylerken, Rusya Esat karşıtı isyancıları havadan bombalamaya devam ediyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın Putin’e, hava saldırılarının Esat karşıtı isyancılara değil Suriye’deki IŞİD hedeflerine odaklanması gerektiğini söylediği kaydedildi.

Öte yandan, iki lider arasında Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna güçleri arasında devam eden çatışmalar da gündeme geldi. Obama, 2015’in başında yapılan Minsk ateşkes anlaşmasının Ukrayna’da hayata geçirilmesi durumunda, Amerika’nın Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımları hafifletebileceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG