Erişilebilirlik

Obama’dan Polis Saldırılarına Kınama


Başkan Barack Obama, Ferguson’da iki polisin vurulmasını kınadı, saldırının hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini söyledi. Obama sorumlu kişi veya kişilerin derhal bulunup tutuklanmasını istedi. Polislerin iyileşmesi bekleniyor

Başkan Barack Obama, Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında iki polisin vurulmasını kınadı ve sorumlu kişi veya kişilerin derhal tutuklanmasını istedi.

Dün akşam bir televizyon programına konuk olan Obama, polislerin vurulmasını hiçbir gerekçenin haklı çıkaramayacağını söyledi ve bu olayın asıl sorunun önüne geçmemesi gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanı Eric Holder da polislerin baskına uğradıklarını söyledi ve saldırganın topluma huzursuzluk getirmek istediğini kaydetti.

Adalet Bakanlığı’nın Ferguson Emniyet Teşkilatı’nı ırkçı politikalar izlemekle suçladığı raporu açıklandıktan kısa bir süre sonra emniyet müdürü istifa etmiş, bundan birkaç saat sonra da iki polis kurşunlanarak öldürülmüştü.

Polis, saldırganı aramaya devam ediyor, ancak şu ana kadar herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Polisin üç kişiyi gözaltına aldığı ancak şu ana kadar tutuklama yapmadığı bildiriliyor. Bu arada polislere destek töreni düzenlenirken, polisin ırkçı uygulamalarından şikayetçi olanlar da gösterilerine devam etti.

Ferguson’daki gerginlik, yaklaşık yedi ay önce beyaz polis memuru Darren Wilson’ın, silahsız siyah bir genci öldürmesi sonrasında başlamıştı.

Olay sonrasında başlatılan Adalet Bakanlığı soruşturmasında, Ferguson polisinin kentin büyük çoğunluğunu oluşturan siyahlara karşı ayırımcı politikalar izlediği, hukuksuz şekilde trafikte araçlarını durdurduğu, tutukladığı ve ceza yazdığı sonucuna varmıştı. Kent yetkililerinin mahkemeleri “para kazanma makinesine” dönüştürdüğü de raporda yer alan tespitlerdendi.

Emniyet müdüründen önce de belediye başkanı, yerel mahkeme yargıcı, bir mahkeme katibi ve iki polis memuru görevlerinden ayrıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG