Erişilebilirlik

Obama'dan Güneydoğu Asya Ziyareti


Obama'dan Güneydoğu Asya Ziyareti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
Başkan Obama, seçimleri kazanmasının ardından ilk yurtdışı gezisi için güneydoğu Asya’ya gidiyor. Obama Burma ve Kamboçya’yı ziyaret eden görev başındaki ilk Amerika başkanı olacak.

Başkan Obama, güneydoğu Asya’da ekonomi, güvenlik ve demokrasi konularına odaklanacak.

Bangkok’ta Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra’yla görüşecek olan Obama ikili ilişkiler ve askeri işbirliğini ele alacak.

Başkan Obama Pazartesi günü, yıllardır askeri hükümetlerin yönettiği Burma’ya resmi bir ziyarette bulunan ilk Amerika başkanı olacak.

Nobel Barış Ödüllü Burmalı muhalefet lideri Aung San Suu Kyi, Başkan Obama’yla Eylül ayında Beyaz Saray’da biraraya gelmişti. İki lider şimdi de Suu Kyi’nin Rangun’daki evinde görüşecek.

Burma’ya uyguladığı yaptırımları gevşeten Amerika, ülkedeki kırılgan demokratikleşme sürecini de destekliyor.

Aung San Suu Kyii, reformların uygulanmasının ordunun desteğine bağlı olduğunu söylüyor: ”Ordu demokratikleşme sürecini açıkça ve istikrarlı şekilde desteklediğini göstermezse geriye gidebiliriz.”

Obama Yönetimi Burma’daki ilerleme konusunda çok gerçekçi.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kurt Campbell durumu şöyle açıklıyor: ”Reform sürecinin ilk aşamalarında hep bir boşluk vardır. Reformları sürdürmek için gerçeklikten çok umut hüküm sürer.”

Başkan Obama’nın son durağı, Doğu Asya Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Kamboçya olacak.

CIA eski Çin uzmanı Chris Johnson, görüşmelere, Güney Çin Denizi’yle ilgili gerginliklerin damgasını vuracağını söylüyor: ”Çin, yaptığı baskıların, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN içinde ve dışında ne gibi olumsuz etkiler yaratabileceğini hala anlamışa benzemiyor.”

Uzmanlar, Başkan Obama’nın seçimleri kazanmasının siyasi nüfuzunu arttırdığını düşünüyor.

Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi uzmanı Michael Green, bu durumun, Amerika’nın Asya üzerinde daha yoğun şekilde durmasını sağlayacağı görüşünde: ”Peki demokratik cephedeki Kamboçya ya da Burma gibi ülkelere nasıl yaklaşmalıyız? Amerika’nın Asya’yla ilgili ekonomik ve stratejik politikasında geçmişten kalan bazı eksiklikler Obama’nun bu ziyareti sırasında tamamlanabilir.”

Başkan Obama’nın bölge ziyareti sırasında Amerika’nın karşı karşıya olduğu mali uçurum ve Amerika-Asya ilişkilerinde büyük rol üstlenen Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un yerine kimin geçeceğiyle ilgili sorularla karşılaşması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG