Erişilebilirlik

Obama’dan Taziye Trump'tan Sert Mesaj


ABD Başkanı Barack Obama, hayatını kaybeden Küba lideri Fidel Castro için başsağlığı mesajı yayımladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada,

“Küba halkına dostluk elimizi uzatıyoruz. Biliyoruz ki bölyle zamanlar hem Küba hem de ABD’deki Kübalıların için güçlü duygularla dolduruyor. Fidel Castro’nun bireylerin, ailelerin ve Küba ulusunun hayatlarının gidişatını değiştiren sayısız yöntemini hatırlıyor. Tarih tek bir kişinin, insanların ve etrafındaki dünyanın üzerindeki muazzam etkisini yazacak ve değerlendirecektir.

Yaklaşık 60 yıldır ABD ve Küba arasındaki siyasi ilişkiler çok derin politik anlaşmazlık ve uyumsuzlukları içinde ilerledi. Benim başkanlığım sırasında bu geçmişi arkamıza bırakmak için çok çalıştık. İki ülkenin geleceğinin, aramızdaki farklılıklar ile değil dost ve komşu olarak, aile, kültür, ticari ilişkiler ve ortak insani değerlerimiz ile tanımlanması için çabaladık. Bu ortaklık, ülkemiz için çok şey yapan ve Küba'daki sevdiklerini derinden önemseyen Kübalı Amerikalıların da katkısını içeriyor.

Bugün, Fidel Castro'nun ailesine başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz, dualarımız Küba halkıyla birlikte. Gelecek günlerde geçmişi hatırlayacak ve elbette geleceğe bakacaklar. Bunu yaparken Küba halkı bilmeli ki, ABD'de bir dostları ve ortakları var" dendi.

Obama, Mart 2016’da 88 yıldır Küba'yı ziyaret eden görevdeki ilk ABD Başkanı olmuştu.

Fidel Castro devletin resmi yayın organı Granma'ya gönderdiği mektupta bu ziyareti eleştirmiş ve Küba'nın imparatorluktan hiçbir hediye beklemediğini yazmıştı. Obama'nın uzlaşı sözlerini, şurup gibi şeklinde tanımlayan Castro, bu şurubun Kübalılarda kalp krizine neden olacağını savunmuştu.

Trump'tan Sert Açıklama

ABD'nin yeni başkanı seçilen Donald Trump ise Fidel Castro için “O, zalim bir diktatördü. Umarım Küba halkı artık onun etkisinden kurtularak geleceğe daha özgür bir pencereden bakabilir" ifadelerini kullandı.

'Fidel Castro öldü' şeklindeki tek cümlelik tweet'inin ardından bir de açıklama yayımlayan Trump, Castro'yu ‘halkını 60 yıldır bastıran zalim bir diktatör' olarak niteledi.

Trump, "Castro'nun mirası ölüm mangaları, hırsızlık, akıl almaz acılar, yoksulluk ve temel insan haklarının reddiydi. Yarattığı trajediler, ölümler ve acılar geri alınamaz ama yönetimimiz Küba halkının hak ettiği refah dolu hayatı yaşamalarını sağlamak için elinden geleni yapacaktır. Küba hala totaliter rejimle yönetilen bir ülke olmasına rağmen umarım Castro’nun ölümü bugün, çok uzun süredir devam eden korkulardan uzaklaşmalarını sağlar” dedi.

Rubio: Tarih Castro'yu aklamayacak

Trump’ın önseçimlerdeki rakibi Florida valisi Marco Rubio da Castro’yu “katil diktatör olarak niteledi. Ailesi Küba göçmeni olan Rubio açıklamasında, “Fidel Castro Küba’ya refah ve özgürlük getirme sözüyle iktidarı ele geçirdi ama komünist rejimi adayı açıkhava hapishanesine dönüştürdü. 60 yıldır milyonlarca Kübalı ülkelerini terketmek zorunda kaldı. Rejima karşı çıkanlarsa hapse atıldı” ifadelerini kullandı.

“Diktatör öldü ama diktatörlük ölmedi. Tarih, Fidel Castro’yu aklamayacak. Kendi halkını sefalete ve acıya sürükleyen bir şeytan olarak hatırlayacak” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG