Erişilebilirlik

Obama'dan Amerikalılara Çağrı: 'Birbirinize Daha Fazla Saygı Gösterin'


Başkan Barack Obama, iki siyahın beyaz polisler tarafından öldürülmesi ve daha sonra da Dallas’ta beş polisin hayatını kaybettiği silahlı saldırının ardından, Amerikalıları birbirlerine karşı daha fazla saygı, hoşgörü ve anlayış göstermeye çağırdı.

Obama, İspanya’nın başkenti Madrid’de Başbakan Mariano Rajoy ile görüşmesinin ardından bir gazetecinin sorusunu yanıtlarken, “Dürüst, ciddi ve saygılı bir ton, Amerikan toplumunu gerçek değişim yolunda harekete geçirmede yardımcı olacak ve nihai hedefimiz de bu” diye konuştu.

Başkan Obama, hem ‘Siyahların Hayatı Önemlidir’ (Black Lives Matter) adlı hareketi destekleyen protestocular hem de ülke genelindeki polis teşkilatlarını kastederek, “Tüm tarafların birbirlerini dinlemesini arzu ediyorum” dedi.

Cezai adalet sisteminin adil olmadığından endişe edenlerce şiddete başvurulmasının "amaca zarar verdiğini" belirten Obama, güvenlik birimlerine de dengeli davranmaları çağrısında bulundu. Obama, “Toplumların güvenine sahip olmaları polis yetkililerinin çıkarına” ifadesini kullandı.

Polonya’nın başkenti Varşova’da NATO zirvesine katılan Obama, zirvenin ardından geldiği İspanya’ya ziyaretini ise, Dallas’taki saldırı nedeniyle yarıda keserek planlandan bir gün önce tamamladı.

Obama dün Varşova’da düzenlediği basın toplantısının büyük kısmını da ülkesindeki olaylara ayırmış, "Amerika’nın bölündüğünü söyleyenlere inanmadığını" söylemişti.

Dallas saldırganı olarak ortaya çıkan Micah Johnson’ı da “kaçık” diye tanımlayan Obama, saldırganın Amerikalı siyahları temsil etmediğini savunmuştu.

Obama,sorunun asıl kaynağının “silahlı şiddet” olduğunun da altını çizerek bu konudaki çağrılarını sürdüreceğini açıklamıştı.

Obama Dallas'a gidecek

Öte yandan Başkan Obama'nın 12 Temmuz Salı günü Dallas'a gideceği bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Obama'nın Dallas Belediye Başkanı Mike Rawlings'in daveti üzerine kente giderek saldırıda hayatını kaybeden polisler için düzenlenecek anma törenine katılacağını belirtti.

Earnest, Morton H. Meyerson Merkezi'nde düzenlenecek törene farklı dinlerden temsilcilerin de katılacağını kaydetti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG