Erişilebilirlik

Obama'dan AB'ye Serbest Ticaret Mesajı


ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in resmi konuğu olarak geldiği Hannover’de dünyanın en önemli teknolojik etkinliklerinden Hannover Fuarı’nın açılışını yaptı.

Öğle saatlerinde başkanlık uçağı Air Force One ile Londra’dan Hannover’e gelen Obama, yoğun güvenlik önlemleri alınan kentteki tarihi Herrenhausen Sarayı’nda Başbakan Merkel’le buluştu.

Obama Merkel’le düzenlediği ortak basın toplantısında, Alman başbakanına kendi başkanlığı döneminde verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Merkel’e hitaben “Benim Beyaz Saray’daki yıllarımda çok güvendiğim candan arkadaşım oldun’ diyen Obama, Alman başbakanın özellikle mülteciler konusundaki tavrını övdü.

Serbest Ticaret Anlaşmasına Destek Çağrısı

Görüşmenin ağırlıklı gündem konusu AB ile ABD arasında planlanan serbest ticaret anlaşması oldu. Obama,Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı TTIP anlaşması ve bu konudaki müzakerelere ivme kazandırılması gerektiğini söyledi ve AB’nin en güçlü ülkesi konumundaki Almanya’nın TTIP'ye destek vermesi çağrısını yineledi.

Merkel de TTIP anlaşmasını savundu ve ekonomik işbirliğinin iki taraf için yeni fırsatlar içereceğini, AB için yıllık 120 milyar Euroluk ekonomik büyüme ve yaklaşık 400 binlik ek istihdam anlamına geldiğini vurguladığı belirtti.

Merkel ve Obama ve görüşmesinde Suriye ve Libya ile ilgili son gelişmeler, uluslararası terör tehdidi ve mülteci krizi, Ukrayna’daki savaş ve İngiltere'de planlanan AB referandumunun olası riskleri gündemdeydi.

Obama basın toplantısında, sınırda güvenli bölgelerin oluşturulmasını konuştuklarını, ancak bunun yaşama geçirilmesinin çok zor olduğunu açıkladı.

Obama ayrıca, terörle mücadelede iki ülkenin istihbarat servislerinin daha yakın çalışmasının planladığını açıkladı ve NATO’daki müttefiklerin savunma harcamalarını gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde ikisine çıkarmaları gerektiğini savundu.

Başbakan Merkel ise Suriye'deki ateşkesin bir an önce tedbir alınmazsa sona ereceği endişesinde olduklarını söyledi.

İki lider yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından birlikte dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin partner ülke olduğu Hannover Sanayi Fuarı’nın açılışını yaptı. 'Entegre Endüstri-Çözümleri Keşfedin' sloganı ile düzenlenen ve 78 ülkeden yaklaşık 5 bin firmanın katıldığı fuarın açılışına 3 bin davetli katıldı. İki lider akşam saatlerinde Herrenhausen Sarayı’nda verilen yemeğe katılarak, burada Amerikalı ve Alman iş dünyasının temsilcileri ile bir araya geldiler.

Fransa, İtalya ve İngiltere ile 'mini zirve'

Obama’nın yarın da Merkel’le birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, İtalya Başbakanı Renzi ve İngiltere Başbakanı Cameron ile bir araya gelmesi bekleniyor. Merkel’in önderliğinde yapılacak mini zirvede başta Suriye’deki durum olmak üzere uluslararası sorunlar, terörizm ve TTIP konuşulacak. Obama’nın Avrupalı liderlere, terörle mücadele çabaları kapsamında istihbarat bilgilerinin daha etkin bir şekilde paylaşılmasını önereceği de tahmin ediliyor.

Obama bu mini zirve öncesi ayrıca Merkel ile birlikte, Hannover Sanayi Fuarı’ndaki Amerikan şirketlerini ziyaret edecek. Üretim sistemlerinin dijitalleşmesine yönelik teknolojilere ağırlık veren konuk ülke ABD, fuarda 415 firmayla temsil ediliyor.

Dün Hannover’de polisin verilerine göre yaklaşık 35 bin kişi, organizatörlere göre 90 bin kişi TTIP aleyhine gösteri düzenlemişti. TTIP görüşmelerinin gizli olarak yürütülmesi Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerindeki sivil toplum kuruluşlarından ciddi tepki alırken, dünkü gösteriye katılan anlaşma karşıtları, AB içinde geçerli olan üretim ve tüketici normlarının ABD’li şirketlerce yok edileceğini ve haksız rekabetin ortaya çıkacağını savunmuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG