Erişilebilirlik

Obama Yine Almanya’ya Gidiyor


Başbakan Angela Merkel, Almanya’nın kendi tarihindeki hatalardan ders çıkardığını belirterek, geride kalan 2015’de gelen bir milyonun üzerindeki sığınmacıyı ‘ülkenin geleceği için bir fırsat’ olarak tanımladı.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un geleneksel Noel konuşmasının hemen tümünü sığınmacılar sorununa ayırmasından sonra, Başbakan Merkel de geleneksel yılbaşı konuşmasında ağırlığı Almanya’nın 2015 gündemine damgasını vuran sığınmacılara verdi. Almanya’nın büyük sorunları aşmakta deneyimli olduğunu belirten ve buna örnek olarak Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra iki Almanya’nın birleşmesi sürecini gösteren Merkel, bu kapsamdaki problemlerin aşılarak, ülkede bugünlerde en düşük işsizlik ve en yüksek istihdam oranının yakalandığını hatırlattı.

Sığınmacıların gelmesi ile yeni sorunlarla karşılaşıldığını ifade eden Merkel, Almanya’nın başka ülkelere kıyasla çok daha zengin olanaklara sahip olduğunu ve mültecilerin topluma uyumu için ‘zaman, güç ve paraya’ ihtiyaç olacağını söyledi. Sığınmacıların Almanya’nın değerlerine saygı göstermesi gerektiğini belirten başbakan, 'Bizim değerlerimiz, bizim geleneklerimiz, bizim hukuk anlayışımız, bizim dilimiz, bizim kanunlarımız, bizim kurallarımız, karşılıklı saygı ile yoğrulmuş ortak bir hayatın temel şartıdır. Bunlar, bu ülkede yaşamak isteyen herkes için geçerlidir.' dedi.

2015’de yaşanan mülteci karşıtı, ırkçı ve İslamofobik saldırıları kınayan Merkel, isim vermeden ‘Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’ Pegida hareketini ve Almanya için Alternatif AfD partisini eleştirerek, ‘Alman toplumunu bölmeye çalışan, Almanlığı sadece kendilerine layık görerek, başkalarını ötekileştiren oluşumlara karşı tavır koymalıyız’ dedi. Merkel'in bu seneki yılbaşı konuşması, bir ilke de sahne oldu. Başbakanın konuşması televizyondaki yayına paralel, ZDF adlı televizyon kanalının internet sitesinde, Arapça ve İngilizce altyazı ile yayınlandı. Federal Uyum Bakanı sosyal demokrat politikacı Aydan Özoğuz, mültecilere bir jest olarak, Merkel'in yılbaşı televizyon konuşmasının Arapça altyazı ile yayınlanmasını taleb etmişti. Mültecilerin yılın konusu olduğunu belirten Özoğuz, bu yüzden konuşmaları mültecilerin de anlayabilmelerinin anlamlı olacağını söylemişti. Merkel'in konuşması arabic.ZDF.de ve english.zdf.de linklerinden izlenebilecek.

Bu arada yılın son gününde Berlin’de Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama’nın önümüzdeki nisan ayında Almanya’yı ziyaret edeceği bildirildi. Beyaz Saray tarafından da doğrulan açıklamada, Obama’nın ziyaret kapsamında Başbakan Merkel’le birlikte dünyanın en önemli sanayi fuarı olan Hannover Messe’yi açacağı duyuruldu. Hannover Messe’nin açılışı 25 Nisan için planlanıyor. Konuyla ilgili haberlere göre, iki liderin başkent Berlin’e gelmeleri şu an için öngörülmüyor. Hannover’de yapılacak zirvede uluslararası konuların yanısıra, ağırlıklı olarak ekonomik ilişkiler ve AB ile ABD arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı TTİP görüşmelerinin ilerletilmesi hedefleniyor. 800 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesini oluşturacak anlaşmanın 2016’da yürürlüğe girmesi hedefleniyordu. Anlaşma AB için yıllık 120 milyar euroluk ekonomik büyüme ve yaklaşık 400 binlik ek istihdam anlamına geliyor.

Görev süresi 2017'nin sonunda bitecek olan Obama, Almanya'yı muhtemelen son kez resmen ziyaret edecek. Barack Obama henüz başkan olmadan, 2008 yılı yazında Berlin’i ziyaret etmiş, yaklaşık 200 bin kişilik bir kalabalığa hitap etmişti. Başkanlık görevi sırasında Almanya’ya toplam beş ziyaret yapan ve son olarak geçen Haziran ayında Bavyera Eyaletindeki G7 zirvesine katılan Obama, 2013 Haziran ayında ise başkent Berlin'e gelerek ünlü 'Brandenburg Kapısı' önünde bir konuşma yapmıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG