Erişilebilirlik

Obama Yeni Savunma Stratejisini Açıkladı


Başkan Barack Obama nükleer silah kullanımına izin veren koşulları daraltan yeni bir savunma stratejisini açıkladı.

Yasalar gereği, her yeni yönetimin nükleer silah stratejisini Kongre’ye anlatması gerekiyor.

Beyaz Saray tarafından bugün yayınlanan raporda, Amerika’nın soğuk savaş döneminden kalma nükleer silahlarının mevcut tehdit ve tehlikelere karşı uygun olmadığı yazılı.

Nükleer Politika Değerlendirmesi adlı raporda, Amerika’nın teröristler ve nükleer silah sahibi olmaya çalışan düşman rejimlerle başa çıkmaya önem vereceği belirtiliyor.

Belgede, son yıllarda uluslararası gerginliğin azaldığına dikkat çekiliyor ve Amerika’nın rakipsiz askeri gücünün, kendini çok daha az nükleer silahla savunabilecek hale getirdiği vurgulanıyor.

Belgede, Amerika’nın, nükleer silahı olmayan ancak Nükleer Silahsızlanma Anlaşması'na imza atmış ancak ülkelere karşı nükleer silah kullanmama taahhüdü de yer alıyor.

Obama yönetimi, İran ve Kuzey Kore gibi Nükleer Silahsızlanma Anlaşması'nı ihlal ettiğini öne sürdüğü ülkelerin taahhüt kapsamı dışında tutmayı planlıyor.

Başkan Obama ile Rusya Devlet Başkanı Başkanı Dimitri Medvedev, Perşembe günü, Prag'da yeni bir nükleer silahsızlanma anlaşması imzalayacak.

Geçen ay varılan anlaşma, iki ülkenin nükleer savaş başlıklarında üçte bire yakın bir kesinti yapmasını öngörüyor.

Yeni anlaşma, Aralık ayında süresi dolan ve kısaca START olarak bilinen kıtalararası nükleer silahların sınırlandırılması antlaşmasının yerini alacak.

Başkan Obama, gelecek hafta Washington’daki iki günlük nükleer güvenlik konferansına da ev sahipliği yapacak.

XS
SM
MD
LG