Erişilebilirlik

Obama Yeni İstihbarat Politikalarını Açıklıyor


Başkan Obama, Adalet Bakanlığı’nda yapacağı konuşmada, Ağustos ayında kendisine özel bir panel tarafından sunulan ve 46 maddeden oluşan tavsiyeler konusundaki görüşlerini bildirecek

Başkan Barack Obama’nın bugün tartışmalı istihbarat toplama teknikleri üzerinde yapılacak değişiklikleri açıklaması bekleniyor.

Obama, Adalet Bakanlığı’nda yapacağı konuşmada, Ağustos ayında kendisine özel bir panel tarafından sunulan ve 46 maddeden oluşan tavsiyeler konusundaki görüşlerini açıklayacak.

Obama’nın kendisine sunulan tavsiyelerden hangilerini kabul ettiği bilinmiyor, ancak uzmanlar Amerika’nın ülke içinde ve dışında yürüttüğü istihbarat toplama faaliyetleri üzerindeki kontrolu ve şeffaflığı güçlendiren önlemleri tercih edeceğini tahmin ediyor.

Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) eski çalışanlarından Edward Snowden’ın basına sızdırdığı gizli belgeler, casusluk programları çerçevesinde Amerika’nın ayırım gözetmeksizin milyonlarca kişinin telefon kayıtlarını topladığını ve Internet’teki faaliyetlerini izlediğini ortaya koymuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney dünkü basın toplantısında, Snowden’ın sızdırdığı bilgilerle Amerika’ya zarar verdiğini söyledi ancak Obama’nın, bu gelişme sonrasında konunun tartışmaya açılmasını “meşru” olarak gördüğünü kaydetti.

NSA, Snowden’ın 1,7 milyon belge çaldığını söylüyor. Amerika, Hong Kong üzerinden Rusya’ya geçici olarak sığınan Snowden’ın, casusluk suçundan yargılanma üzere iadesini istiyor.

Kişisel mahremiyeti savunan gruplar, NSA programlarının bireylerin özel yaşamına müdahale ettiğini ve gereksiz olduğunu söylüyor. Bu gruplar, Snowden hakkındaki suçlamaların geri çekilmesini veya suçlarda indirime gidilmesini istiyor. Eski NSA çalışanının Amerika’ya geri dönmesine izin verilmesi de bu grupların istekleri arasında.

Beyaz Saray ise, uygulanan istihbarat metotlarının terör saldırılarını önlemede gerekli olduğunu ve Amerikalılar’ın özel hayatlarına müdahale edilmediği görüşünü savunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG