Erişilebilirlik

Obama Yeni İran Karar Tasarısını Övdü


Başbakan Barack Obama, Amerika’nın İran’a yeni yapıtırımlar uygulanmasını öngören bir karar taslağı üzerinde diğer ülkelerle anlaşmaya varmasından memnun olduğunu söyledi.

Obama, Beyaz Saray’da Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon ile yaptığı ortak basın toplantısında İran’ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini aksi halde BM yaptırımlarıyla karşılaşacağını söyledi.

İranlı yetkililer, yeni yaptırımlar öngören Güvenlik Konseyi taslağını reddetti.

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’ın başdanışmanı Mücteba Haşimi Samari taslağın yasadışı olduğunu önesürdü.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Ekber Salihi de, Amerika ve diğer Konsey üyelerinin yeni karar tasarısını kabul ederlerse saygınlıklarını yitireceklerini savundu.

Dördüncü yaptırım paketi İran’a silah satış yasağı uygulanmasını, uzun menzilli füze denemelerinin sınırlanmasını ve bu ülkeye nükleer malzeme taşıdığından şüphelenilen gemilerin aranmasını öngörüyor.

Amerika, dün karar tasarısı konusunda Rusya ve Çin’in desteğini sağladığını açıklamıştı.

Amerika’nın BM Büyükelçisi Susan Rice, yeni yaptırımların eskilerinin üzerine inşa edileceğini ancak daha “dişli” olacağını söyledi.

Büyükelçi Rice, yeri önlemlerin uranyum zenginleştirmekten vazgeçmeyen Tahran hükümetini cezalandırmayı amaçladığını da belirtti.

Yeni yaptırımlar üzerinde uzlaşma sağlanması, İran’ın Türkiye ve Brezilya ile nükleer takas anlaşması imzalamasını izliyor. Anlaşmaya göre, İran elindeki 1200 kilo düşük ölçekli uranyumu Türkiye’de depolayacak ve bunun karşılığında araştırma reaktörü için muhtemelen Fransa ya da Rusya’dan zenginleştirilmiş nükleer yakıt alacak.

İran’ın uranyum zenginleştirme programına son vermediği için anlaşma Batı ülkelerinde sıcak karşılanmadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG