Erişilebilirlik

Obama IŞİD'le Mücadele Stratejisini Açıklayacak


Başkan Barack Obama, yerel saatle bu akşam (Türkiye saatiyle Perşembe 04.00) İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle mücadele stratejisini ulusal televizyonda yapacağı bir konuşmayla açıklayacak.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, Başkan Obama’nın yüksek ulusal güvenliğe öncelik verdiğine inandığını söyledi. Earnest, Başkan’ın hem IŞİD militanlarının tehdidine hem de örgütü “zayıflatma ve yıkma” stratejisine değineceğini bildirdi.

Josh Earnest Obama’nın planı hakkında ayrıntı vermedi, ancak Başkan’ın Irak’a kara birlikleri sokmak istemediği biliniyor.

Barack Obama dün Kongre’nin Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili liderleriyle bir araya geldi ve IŞİD’le mücadele planlarını görüştü.

Obama IŞİD’e karşı halen devam eden hava saldırılarını Suriye’ye de genişletme konusunda yürütme yetkisine sahip olduğunu savunsa da, Kongre üyeleri bu konuda kendilerine de danışılmasını istiyor.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner’in ofisinden yapılan açıklamada, Boehner’in Obama’nın planlarından bazılarını desteklediği bildirildi. Bunlar arasında Irak güvenlik kuvvetlerinin güçlendirilmesi, Suriye muhalefetinin de eğitilmesi ve donatılması bulunuyor.

Irak ve Suriye’nin önemli bölümünü kontrol eden IŞİD, yerel halk arasından özellikle Sünni Müslüman olmayanlara korku salmış durumda. Son derece vahşi katliamlara, kaçırma ve tecavüz olaylarına imza atan örgüt, iki Amerikalı gazeteciyi de başını keserek öldürdü. Örgüt ayrıca Musul’taki Türk Konsolosluğu personeli ve ailesinden oluşan 49 kişilik grubu rehin tutmaya devam ediyor.

Amerika Irak içinde IŞİD hedeflerine 153 hava saldırısı düzenledi. Başkan Obama, bölgedeki Amerikan vatandaşları ve çıkarlarının korunması amacıyla hava saldırılarının devam edeceğini belirtti.

IŞİD’in iki Amerikalı gazetecinin başını keserek öldürmesinin ardından Amerikan kamuoyunda örgüte karşı düzenlenen hava saldırılarına destekte artış görüldü.

Bununla birlikte, Amerika’nın Afganistan’dan çekilmek ve bu ülkede 13 yıldır devam eden savaşını sona erdirmek üzereyken yeni bir askeri faaliyete girişmesi olasılığı kamuoyu ve Kongre üyeleri arasında kaygı yaratıyor.

Beyaz Saray yetkilileri Obama’nın IŞİD tehdidini ve olası müdahale planlarını önümüzdeki günlerde Kongre üyeleriyle görüşmeye devam edeceğini söylüyor.

Başkan Obama, Irak’ta dokuz yıl süren savaş döneminden sonra üç yıl önce bu ülkeden tüm muharip askerleri çekmişti. Halen Bağdat’ta bin kadar Amerikalı askeri uzman bulunuyor.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz güçlü” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG