Erişilebilirlik

Obama’ya Bu Sefer de ‘Cehenneme Git’ Dedi


Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte bir kez daha Amerika Başkanı Barack Obama’ya diplomatik dile pek de uygun olmayan sözler sarfetti. Duterte, Obama’ya “Cehenneme kadar yolun var” dedi.

Duterte, “Bize yardım edeceğinize ilk fırsatta bizi eleştiren Amerika Dışişleri Bakanlığı, cehenneme kadar yolunuz var, Obama senin de cehenneme kadar yolun var” ifadelerini kullandı.

Duterte Avrupa Birliği için de sert sözler kullandı ve “Araf’ı seçin cehennem dolu” ifadelerini kullandı.

Duterte’nin bu sözleri, Manila’nın uyuşturucu ile mücadelesinde üç ay içinde 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği kampanyasına yönelik Batı’nın eleştirilerine cevap niteliğinde.

Haziran sonunda Devlet Başkanlığı koltuğuna oturan Duterte, Batı’nın eleştirilerini “koloni güçlerin” müdahalesi olarak niteliyor.

Yorumlar, Manila ve Washington’ın ortak askeri tatbikat düzenlediği bir döneme denk geldi. Duterte, 6 yıllık görev süresi boyunca bunun son ortak tatbikat olacağını söyledi.

Duterte, Rusya ve Çin ile daha yakın ilişkiler kuracağını belirtiyor.

Bu yorumlar Washington’ın Doğu Asya’daki en kritik askeri müttefikliklerinden biri hakkında soru işaretlerinin doğmasına neden oldu. Bununla birlikte Duterte tehditlerini hayata geçirmiş değil.

Duterte Eylül ayı başlarında Amerika Başkanı Barack Obama ile görüşmesinden önce Obama için küfür içeren sözler sarfetmiş, Amerika tarafı görüşmeyi iptal etmişti.

Duterte, uyuşturucu ile savaşını Nazi soykırımına benzetince bu hafta başında özür dilemek zorunda kalmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG