Erişilebilirlik

Obama ve Romney Seçim Kampanyalarını Hızlandırdı


Başkan Barack Obama, seçimlere iki ay kala kampanyasına kilit eyaletlerden Florida’da devam ediyor.

Obama iki gün önce Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentindeki Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda ikinci kez seçimlere girmek amacıyla adaylığı kabul ettiğini açıklamıştı.

Florida’da seçmenlerine konuşan Obama, iki gün önce kurultaydaki konuşmasında belirttiği ekonomik hedeflere dikkati çekti. Başkan, planının ihracatı arttıracağını, istihdam yaratacağını, dış petrol kaynaklarına bağımlılığı azaltacağını, yüksek öğrenimi daha ucuz hale getireceğini ve orta gelirli kesime zarar vermeden bütçe açığını azaltacağını söyledi.

Obama üç gün sürecek kampanya gezisinin ikinci gününde. Başkan Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nın ertesi olan dün, kararsız seçmenlerin bulunduğu New Hampshire eyaletine gitmişti. Dün açıklanan son istihdam göstergeleri, Amerikan ekonomisinde sorunların hala devam ettiğini gösteriyor. Dün Çalışma Bakanlığı, Ağustos ayında yalnızca 96 bin kişiye istihdam olanağı sağlandığını belirtti. Ancak işsizlik oranı 43 aydan bu yana yüzde 8’in üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Başkan Obama’nın Cumhuriyetçi Partili rakibi Mitt Romney, son istihdam raporunun, Başkan’ın sözlerini tutamadığını ve politikalarının işe yaramadığını gösterdiğini söyledi.

Obama dün New Hampshire’da yaptığı açıklamada istihdam raporunun sonucunu “yeterince iyi bulmadığını” kabul etti. Ancak göreve başladığı dönemde ayda 800 bin kişinin işini kaybettiğini hatırlatan Obama, son 30 aydan bu yanaysa kesintisiz istihdam sağlandığını hatırlattı.

Obama’nın bugün gittiği Florida eyaleti de, önceki hafta Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’na ev sahipliği yapmıştı. Bu kurultayda da eski Massachusetts Valisi Mitt Romney, 6 Kasım seçimleri için resmen partisinden aday olduğunu açıkladı.

Romney de bugün seçim kampanyasına Washington’a komşu Virginia eyaletinde devam edecek.

Hem Virginia hem de Florida kararsız seçmenlerin yoğun olduğu ve seçimin sonucunu değiştirebilecek eyaletler arasında bulunuyor.

Obama Charlotte’taki Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, Amerikalılar’dan üretim, enerji, eğitim ulusal güvenlik ve bütçe açığıyla mücadele hedefinde kendisine destek vermesini istemiş, bu şekilde yaşanacak ilerlemeyle daha çok istihdam ve daha fazla fırsat oluşacağını, ekonomiyi daha sağlam temeller üzerine oturtacağını söylemişti.
XS
SM
MD
LG