Erişilebilirlik

Obama ve Raul Castro Arasında Tarihi Görüşme


Başkan Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Panama’da düzenlenen Amerika Ülkeleri Zirvesi’nde özel bir görüşme gerçekleştirerek tarihi bir olaya imza attı. Obama yaptığı açıklamada yıllardır dışlanan Küba rejimiyle yeniden ilişki kurarak Soğuk Savaş ayrılıklarından kurtulup yeni bir sayfa açmayı amaçladığını söyledi.

Uzun bir süredir beklenen ikili görüşme, iki ülke liderleri arasında yarım yüzyılı aşkın bir süreden bu yana ilk resmi temas oldu.

Televizyon kameraları, Panama City’deki görüşmede iki lideri, küçük bir konferans odasının içinde yan yana otururken görüntüledi. İki liderin çevresinde yardımcıları ve çevirmenleri de yer aldı.

Castro, Obama’ya bir dizi tartışmalı sorunu ele almaya hazır olduğunu bildirdi. Bu tartışmalı sorunlar arasında Küba’nın insan hakları uygulamaları ve basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar da var. Raul Castro, anlaşmazlık konuları bulunduğunu kabul etmekle etti, diplomatik ilişkilerin tam anlamıyla normale dönmesinin zaman alacağını söyledi.

Başkan Obama da Amerika’nın Küba politikalarının tartışılmasına fırsat vereceğini söyledi. Amerika, komünist rejimin kurulmasından bir süre sonra Küba’ya ekonomik ambargo uygulamıştı. Obama, Amerika’nın kendini geçmişe hapsetmeyeceğini söyledi.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Başkan Obama, Castro'yla görüşmesinin iki ülke arasında diplomatik ilişkileri geliştirme yolunda dönüm noktası olabileceğini açıkladı. Obama, Amerikalılar'ın çoğunun Küba'yla yakınlaşmaya destek verdiğini, Küba kamuoyunda da büyük oranda yakınlaşmaya destek olduğunu kaydetti.

Castro Obama'dan 'Özür Diledi'

Panama’da toplanan Amerika ülkeleri zirvesinde konuşan Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Başkan Barack Obama’dan övgüyle söz etti.

Küba’nın Amerika’yla yaşadığı sorunlu ilişkiler üzerine uzun ve ateşli bir konuşma yapan Raul Castro, ardından beklenmedik bir şekilde Barack Obama’dan özür diledi ve kendisini “dürüst kişi” diye niteledi. Castro, Obama’dan söz ederken, kendisini Amerika’nın önceki dönemlerde ülkesine karşı uyguladığı ambargolar ve yürüttüğü politikalardan ayrı tutmayı tercih etti.

Raul Castro, “Kendimi bu şekilde ifade ettiğim için Başkan Obama’dan ve bu konferansa katılan kişilerden özür dilerim. Devrim konusunda konuştuğumda, çok duygusal olduğumu Başkan Obama’ya kendim de söyledim. Başkan Obama’dan özür diliyorum, çünkü kendisinin bunda hiçbir sorumluluğu yok” diye konuştu.

Toplantıdan sonra Obama ve Castro, ikili görüşme düzenledi. Görüşme, iki ülke arasında bir ilk oldu. Obama bu görüşme sırasında yaptığı açıklamada Amerika’nın kendisini “geçmişe hapsetmeyeceğini” söyledi.

Obama zirvede yaptığı konuşmada da Küba’yla diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesinin, iki taraf için de yeni fırsatlar sunacağını bildirdi. Obama “Amerikan politikalarının değişmesi, tüm bölge için bir dönüş noktası” diye konuştu.

Raul Castro da, diğer Amerika ülkeleri liderlerine seslenerek, Obama’nın Küba’ya uygulanan ablukaya son verme çabalarına yardım etmeleri çağrısında bulundu.

Küba teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılabilir

Castro, Obama’nın Amerika’nın Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden kısa bir süre sonra çıkartmayı düşündüğü açıklamasını da “olumlu bir adım” diye niteledi. Amerika’nın bu kararı zirve sırasında açıklamayı düşündüğü yolunda haberler alınıyor.

Obama, perşembe günü Jamaika’da yaptığı açıklamada, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Küba’nın statüsünü değerlendirmeyi tamamladığını, yalnızca son tavsiye kararını beklediğini söylemişti.

Son tavsiye kararını ise, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili üyesi Ben Cardin açıkladı. Maryland Senatörü Cardin, tavsiye kararının Küba’yı terör listesinden çıkarma yönünde olduğunu bildirdi.

Obama ve Castro, çarşamba günü de bir telefon görüşmesi yapmıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG