Erişilebilirlik

Obama ve Putin Suriye’de Ateşkes Konusunda Anlaşamadı


Amerika Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriye’de ateşkes konusunda anlaşamadı ancak kuşatma altındaki sivillere bir an önce yardım ulaştırılması konusunda bir yol oluşturulması için uzlaştılar.

Çin’deki G-20 Zirvesi sırasında biraraya gelen ve 90 dakika görüşen iki lider üst düzey diplomatlarını bir an önce görüşmelere başlaması için yönlendirdi. Görüşmelerin önümüzdeki günlerde başlayabileceği belirtiliyor. Görüşmede siber güvenlik ve Ukrayna’daki durumun da gündeme geldiği belirtiliyor.

Görüşmeyle ilgili bilgi veren Amerikalı bir yetkili, Washington’un Halep’te kötüleşen durum nedeniyle bir an önce anlaşmaya varmak istediğini ancak anlaşmanın etkili olmayabileceği konusunda temkinli olduklarını kaydetti. İki lider görüşmeyi anlaşmazlık konularına açıklık getirmek için kullandı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov haftalardır Washington’ın desteklediği muhalifler ile Şam güçleri arasında ateşkes sağlanması için çaba harcıyor.

Anlaşma, radikal gruplara karşı askeri işbirliği konusuna dayanıyor. Rusya bunu istiyor ama Amerika direniyor.

Obama, Rusya’nın böyle bir anlaşmaya uyacağı konusunda şüpheli. Dışişleri Bakanlığı, Esat güçleri ile muhalifler arasında sadece bir yerde değil, ülke genelinde ateşkes istediğini belirtiyor.

Obama ve Putin’in görüşmesi Rusya için çalışan bilgisayar korsanlarının Amerika Başkanlık seçimlerine hile karıştırmaya çalıştıkları iddiasının gündeme geldiği bir dönemde gerçekleşti.

Amerikalı yetkililer, Demokrat Hillary Clinton’ın Başkanlık kampanyasına zarar veren Demokratik Ulusal Komitesi’nin siber saldırıya uğramasından Rusya istihbaratını suçluyor. Putin, bunu reddediyor.

Suriye’deki diplomatik zorluklardan biri Obama’nın Başkanlık süresinin bitiyor olması.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG