Erişilebilirlik

Obama ve Putin Peru’da Görüştü


Amerika Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi’nde biraraya geldi. İki lider Donald Trump’ın Başkan seçilmesinden bu yana ilk defa görüştü.

Beyaz Saray’dan bir yetkili, Başkan Obama’nın APEC zirvesi sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile kısa ve resmi olmayan bir görüşme yaptığını kaydetti.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre, görüşme yaklaşık 4 dakika sürdü.

Başkan Obama’nın görüşmede Putin’e Minsk anlaşmaları çerçevesinde Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik taahhüdlerine bağlı kalması çağrısında bulunduğu belirtildi.

Suriye konusunda da Obama’nın, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un daha geniş uluslararası toplum ile birlikte barış girişimlerini sürdürmesine, şiddetin azaltılmasına ve Suriyelilerin acılarının dindirilmesine ihtiyaç duyulduğu mesajını verdiği vurgulandı.

Kısa görüşme tam da Amerika Başkanı seçilen Trump’ın Rusya ile daha yakın ilişkiler kurabileceği yorumlarının arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Trump ve Putin, Trump’ın Ocak ayında resmen yemin edip göreve başlamasının ardından daha az düşmanca ilişkilere sahip olabileceğinin mesajını veriyor. Putin, Trump seçildikten sonra Trump’ı tebrik etmiş ve ortaklar gibi diyaloğa hazır olduklarını kaydetmişti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG