Erişilebilirlik

Usame bin Ladin Öldürüldü


Usame bin Ladin
Usame bin Ladin

Başkan Obama Beyaz Saray'dan yaptığı açıklamada Bin Ladin'in Pakistan'da gizlendiği yere yapılan operasyon sonucu öldürüldüğünü bildirdi

Başkan Barack Obama 11 Eylül terör saldırılarının sorumlusu, el Kaide örgütünün lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'da gizlendiği evde öldürüldüğünü bildirdi.

Obama Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in yeriyle ilgili ilk istihbaratın Ağustos ayında alındığını söyledi. Başkan, Pazar günü bizzat kendisinin verdiği talimatla Bin Ladin'in Abbottabad yakınlarındaki sığınağına operasyon düzenlendiğini ve el Kaide liderinin öldürüldüğünü açıkladı.

Obama, Bin Ladin'in bulunması için CIA başkanı Leon Panetta'yı görevlendirdiğini ve alınan istihbaratın kesin doğruluğundan emin olduktan sonra operasyon kararı aldıklarını söyledi.

Başkan Obama, bin Ladin'in ölümünü geceyarısı televizyondan canlı yayında duyurdu
Başkan Obama, bin Ladin'in ölümünü geceyarısı televizyondan canlı yayında duyurdu

Başkan, Usame bin Ladin’in cesedinin Amerikan askerlerinin elilnde olduğunu açıkladı.

Obama konuşmasında Bin Ladin'i binlerce suçsuz Amerikalıyı öldürmekle ve dünyada Müslümanlar da dahil olmak üzere çok sayıda kişiyi terör tehididiyle karşı karşıya bırakmakla suçladı.

Obama, operasyonun ardından Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'yle telefonda konuştuğunu ve terörle mücadele konusunda işbirliğine devam edilmesi gerektiğini de söyledi.

Başkan açıklamasının hemen öncesinde, ellerinde Amerikan bayraklarıyla çok sayıda kişi Beyaz Saray’ın önünde toplanmaya başladı.

Usame bin Ladin, başta 11 Eylül 2001’de düzenlenen terör saldırıları olmak üzere, tüm dünyada düzenlenen birçok eylemin talimatını vermekle suçlanıyor.

Bin Ladin'in Ölümü Manşetlerde

Başkan'ın konuşmasından bölümler

Başkan Obama Beyaz Saray'da geceyarısına doğru yaptığı konuşmasına şöyle başladı: "Bu gece Amerikan halkına ve tüm dünyaya Amerika'nın El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i öldürdüğünü duyuruyorum."

Bin Ladin'i "binlerce masum erkek, kadın ve çocuğu öldürmekten sorumlu terörist" olarak niteleyen Obama, yaklaşık 10 yıl önce düzenlenen 11 Eylül saldırılarına değindi. 3 binden fazla Amerikalının öldüğü saldırıların görüntülerinin hafızalarda kara bir gün olarak kaldığını söyleyen Obama, göreve geldikten kısa süre sonra CIA Başkanı'na verdiği talimatta Bin Ladin'in bulunmasına birinci önceliğin verilmesini istediğini söyledi.

Başkan, ilk kez geçen Ağustos ayında kendisine Bin Ladin'in yeriyle ilgili ipucu bulunduğu yönünde bilgi iletildiğini söyledi. Bu bilginin doğruluğunun aylar süren çalışmalar sonunda kesinleştiğini kaydeden Başkan Obama, geçen hafta itibariyle Bin Ladin'in yeri konusunda yeterince bilgiye sahip olduklarına kanaat getirdiğini ve adalet önüne çıkarılması için bulunduğu yere operasyon düzenlenmesi emrini verdiğini belirtti.

Obama, 1 Mayıs Pazar günü, verdiği emir doğrultusunda Amerikan ordusunun Bin Ladin'in saklandığı Abbottabad'daki sığınağına operasyon düzenlediğini doğruladı ve el Kaide liderinin çatışmada öldüğünü söyledi. Başkan'ın verdiği bilgiye göre, az sayıda askerin katıldığı operasyonda, sivil kayıp verilmemesine özen gösterildi ve Amerikalı askerlerden de ölen olmadı. Başkan ayrıca, Bin Ladin'in cesedinin şu anda Amerikalıların elinde olduğunu doğruladı.

Amerika'nın El Kaide'ye Karşı Zaferi

Başkan Obama, Bin Ladin'in el Kaide militanları arasında bir sembol olduğuna dikkati çekti ve öldürülmesinin Amerika'nın el Kaide'yle savaşında büyük bir başarı kazandığının kanıtı olduğunu belirtti. Ancak yine de terör örgütünün saldırılarına devam edeceğini ve Amerika'nın buna hazırlıklı olduğunu kaydetti.

Müslümanlara Mesaj

Başkan Amerika'nın İslam dünyasıyla ve Müslüman halklarla bir savaşta olmadığını da sözlerine ekledi. Bin Ladin'in Müslüman bir lider olmadığını, bir katil olarak birçok Müslüman'ın canını da aldığını belirtti. Pakistan'ın el Kaide ile savaştaki kilit rolüne değinen Obama, Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ile yaptığı telefon konuşmasında, tarihi bir gün yaşadıkları konusunda görüşbirliği içinde olduklarını söyledi.

Gösteriler

Üsame bin Ladir'in öldürüldüğü haberi radyo ve televizyonlardan yayılmaya başladıktan bir süre sonra Amerika'da, başkent Washington ve New York'ta biraraya gelen çok sayıda kişinin sevinç gösterileri yaptığı gözlendi. Amerika'nın Sesi muhabirlerinin derlediği fotoğraflardan oluşan bir galeriyi sunuyoruz:

XS
SM
MD
LG