Erişilebilirlik

Obama Tam Desteğini Açıkladı: ‘Hillary'yleyim’


ABD başkanlık seçimlerinde saflar daha da netleşti. Başkan Barack Obama Beyaz Saray’da adaylık şansı artık neredeyse kalmayan Bernie Sanders ile görüştü.

Görüşme sonrası Sanders bir açıklama yaptı. Sanders, gelecek hafta başkent Washington’da yapılacak son önseçimlere kadar yarıştan çekilmeyeceğini söylese de, Hillary Clinton ile işbirliğine gideceğinin de sinyalini verdi.

Sanders, “Yakın gelecekte Hillary Clinton ile görüşmeyi heyecanla bekliyorum. Böylelikle Donald Trump’ı alt etmek için beraber çalışmayı ve toplumun sadece yüzde 1 değil hepsini temsil edecek bir hükümet kurmayı görüşebiliriz” dedi.

Sanders, Başkan Obama’ya ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’a da önseçim yarışında tarafsızlıklarını koruduğu için teşekkür etti.

Bu açıklamanın üzerinden bir saat geçmeden Başkan Obama, Hillary Clinton’ı desteklediğini açıkladı. Beklenen açıklama, 3 dakika 15 saniyelik bir video ile geldi.

Hillary Clinton’ın kampanya sayfasında yayınlanan videoda, heyecanlı olduğunu ve Hillary için çalışacağını söyledi.

Obama’nın açıklamasının tam metni şöyle:

“Bir yıldan fazla bir süredir, 50 eyalette binlerce mil boyunca on milyonlarca Amerikalı seslerinin duyulmasını sağladı.

Ben de bugün kendi sesimi ekliyorum. Hillary Clinton’ı Demokrat Parti’nin olası başkan adayı olarak tarih yazdığı için kutlamak istiyorum.

Bakın, bu işin ne kadar zor olabileceğini biliyorum. Bu yüzden Hillary’nin bu işi çok iyi yapacağını biliyorum. Açıkçası, göreve gelebilecek daha kalifiye bir başkası olduğunu düşünmüyorum. Bu işi yapacak cesareti, merhameti ve kalbi var. Bunu onunla 20’den fazla tartışma programında karşı karşıya gelmiş biri olarak söylüyorum.

Clinton kampanya dönemimizdeki çatışmalar sonrasında bile, karakterini kanıtladı ve ülkemize dışişleri bakanı olarak hizmet etti. Ve Bin Ladin’in yakalanması için acil durum odasında verdiğimiz karardan, dünyanın dört bir yanındaki diplomatik çabalarımızda, onun muhakemesine tanık oldum. Sağlamlığını gördüm, değerlerimize bağlılığını gördüm. Mücadele ne kadar zor olursa olsun her bir Amerikalı’ya adil bir fırsat verme kararlılığını gördüm. Bunun için azmetti, hala da azmi bu.

Bu yüzden, ilk defa bu inanılmaz yolculuğun başından bu yana benle olan sizlerin duymasını istedim. Onunlayım. Çok heyecanlıyım. Yollara düşüp Hillary için mücadele etmek için sabırsızlanıyorum.

Adaylarımız için oy veren ve çok çalışan herkese de teşekkür etmek isterim. Sıkı bir dövüş oldu. Bazılarının bu önseçimlerin, Demokrat Parti’yi daha da böldüğünü düşündüğünü biliyorum. Bunu 8 yıl önce de söylemişlerdi. Ama aynen 8 yıl önce olduğu gibi, bugün de milyonlarca Amerikalı, sadece Demokratlar değil, ilk defa oy kullandı. Bunların çoğu, inanılmaz bir kampanya yürüten Senatör Bernie Sanders sayesinde.

Onunla harika bir görüştürme gerçekleştirdim ve ekonomik eşitsizlik, paranın siyaset üzerindeki aşırı etkisi ve gençleri sürece dahil etme konularına dikkat çektiği için teşekkür ettim. Tüm bunları kabul etmek, Kasım’daki seçimleri kazanmamızı sağlayacak. Daha da önemlisi Demokrat Parti’yi ve Amerika’yı güçlendirecek.

Önseçim sürecinde Clinton ve Sanders rakiptiler, ama ikisi de vatansever ve hepimizin inandığı bir Amerika hayalini paylaşıyor. Umut dolu bir Amerika. Gönlü geniş bir Amerika. Güçlü ve adil bir Amerika. Hepimizin sahip olduğu şansın aynısını her çocuğa veren bir ülke.

Bunlar, bizleri Demokrat olarak birleştiren değerler. Bunlar, Amerika’yı büyük yapan değerler. Bunlar, bu seçinde test edilecek olan değerler. Ve eğer hepimiz ortak bir çaba için bir araya gelirsek, eminim ki sadece Kasım’da kazanmakla kalmayacağız, başarımızı daha da ileri götüreceğiz ve sevdiğimiz bu ülke için daha parlak bir gelecek kuracağız.”

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG