Erişilebilirlik

Obama Silah Yasağı İstiyor


Beyaz Saray Başkan Barack Obama’nın taarruz silahlarına ulusal düzeyde yeniden yasak getirilmesine “aktif destek verdiğini” bildirdi.

Connecticut eyaletinde geçen hafta bir ilkokulda düzenlenen katliamın ardından silahlanma karşıtları, eski Başkan Bush döneminde kaldırılan yasağın yeniden yürürlüğe girmesini istiyor.

20 yaşında bir silahlı saldırgan geçen Cuma Newtown kentindeki Sandy Hook İlkokulu’nda 20’si çocuk 26 kişiyi öldürmüş ve ardından intihar etmişti. Akli dengesi bozuk olduğu sanılan Adam Lanza, katliamını iki tabancanın yanı sıra, yarı otomatik bir taarruz tüfeğiyle gerçekleştirdi.

Amerika olayın hala şokunu atlatmaya çalışırken katliamda ölen çocukların cenazeleri toprağa veriliyor. Dün 6 yaşındaki iki sınıf arkadaşı, önceki gün de yine altı yaşında iki erkek çocuk toprağa verildi. Hafta içinde acılı ailelerin cenazelerinin kaldırılmasına devam edilecek.

Amerika’nın en büyük silah lobisi NRA, katliamdan sonra ilk kez sessizliğini bozdu, yayınladığı yazılı açıklamada üyelerinin, “korkunç ve duygusuz cinayetlerden dolayı şoka uğradığı, üzüntü duyduğu ve kalplerinin kırıldığını” bilirdi. NRA, sonraki açıklamalarını yapmak için yaslı ailelerin acılarının dinmesinin beklendiğini belirtti.

Kongre’de de Senato Cumhuriyetçi Parti grubunun başkanı ve silah lobisinin en büyük temsilcilerinden Mitch McConnell, ilk kez bu tarz toplu katliamlara karşı bir yasama önlemi alınması çağrısında bulundu.

Demokrat Partili California Senatörü Diane Feinstein da Ocak ayında Kongre’nin yeni yasama döneminde silahsızlanmaya yönelik yeni bir yasa tasarısı sunacağını açıkladı. Feinstein, 2004 yılında yürürlükten kalkan Taarruz Silahları Yasağı adlı yasanın çıkarılmasını sağlamıştı. 1994 yılında eski Başkan Bill Clinton döneminde uygulanan yasa, yalnızca 10 yıl yürürlükte kaldı.

Amerika’da silah bulundurma hakkı anayasa tarafından korunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG