Erişilebilirlik

Obama Suudi Kralı Selman'ı Ağırlayacak


Obama Suudi Kral Selman'ı Ağırlayacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Başkan Barack Obama, Irak’ta, Yemen’de ve Suriye’de yaşanan çatışmalar, İran’ın bölge politikaları konusundaki kaygılar arasında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’i yarın Beyaz Saray’da ağırlayacak. Ocak ayında tahta geçen Selman, kral olarak Amerika’ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştiriyor olacak.

Başkan Obama ve Suudi Arabistan Kralı Selman arasındaki ikili görüşme Ortadoğu’nun oldukça karışık olduğu bir zamana denk geliyor. Amerika’nın önderlik ettiği koalisyon Irak ve Suriye’de havadan IŞİD militanlarını, Suudi Arabistan’ın önderlik ettiği koalisyon da havadan Yemen’deki Husi milislerini bombalıyor.

Anthony Cordesman, “Körfez, hatta Arap ülkelerinde yaşayan çok sayıda kişi, Amerika’nın Körfez politikalarını, İran’la nükleer anlaşmasını; Tahran’ın Suriye, Irak ve Yemen’de arttırmaya çalıştığı nüfuzuyla ilgili tavrını sorguluyor” diyor.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi güvenlik uzmanlarından Anthony Cordesman, Beyaz Saray’daki görüşmede ciddi bir bölgesel politika değişikliği beklemiyor. Ancak Amerika ve İran arasında imzalanan son nükleer anlaşmanın ardından bu görüşme, Riyad’ın Washington’a güvenini yeniden tesis etme anlamında çok önemli: “Suudiler Amerika’nın İran’a anlaşmayı harfi harfine dayatmasını, ihlalleri görmezden gelmemesini ve gerektirdiğinde katı tavır almasını umuyor.”

Nükleer anlaşma dışında İran’ın bölgesel tavrı da iki liderin Irak’la ilgili görüşmelerinde ana gündem maddesi olacak.

Atlantic Konseyi’nde görevli uzman, Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Suudi Arabistan’ın Irak’ın istikrara kavuşmasını istediğini söylüyor: “Başkan Obama ve Kral Selman arasındaki görüşme çok ilginç olacak. Özelikle de Irak’ın toprak bütünlüğünü ve dış etkilere karşı gücünü koruması amacıyla Başbakan Abadi’ye vermek istedikleri destek anlamında.”

İki liderin görüşmesinde, Suudi Arabistan’ın güney komşusu Yemen’de Husi isyancılarına karşı yürüttüğü hava saldırılarının dışında, Irak ve Suriye’de çatışmaların sona erdirilmesi, siyasi uzlaşma sağlanması ve insani krize çözüm bulunması gibi konular önde olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG