Erişilebilirlik

Obama Suriye Konusunu Değerlendiriyor


Obama Suriye Konusunu Değerlendiriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
Linki indirmek için
Siyasi gözlemciler, Başkan Obama’nın Suriye’ye müdahale konusunda isteksizliğinin devam ettiğini söylüyor. İki yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşta, kimyasal silah kullanıldığı haberleri çıkmasından sonra da Obama’nın daha somut kanıtlar beklediği bildiriliyor.

Başkan Obama dün kimyasal silah kullanımı konusunda daha somut kanıtlar beklediğini tekrarladı: “Bu silahlar kullanıldıysa, nasıl kullanıldığını, nerede kullanıldığını ve kimin kullandığını bilmiyoruz. Olup biteni ayrıntılı olarak gösteren bilgilere sahip değiliz. Amerika’nın ulusal güvenliğiyle ilgili karar vermeden ve bu karar yüzünden verilmesi muhtemel karşılığın hesabını yapmadan önce, bütün gerçekleri bilmem gerekiyor.”

Gözlemcilere göre, Başkan Obama, 70 bin kişinin hayatına mal olan Suriye savaşına müdahaleye hazır değil. Johns Hopkins Üniversitesi’nden Profesör Edward Joseph, Obama’nın, Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarına sahip olduğu varsayımıyla Irak savaşını başlatan Bush yönetiminin hatalarını tekrarlamak istemediğini söylüyor: “Diğer taraftan, ‘kimyasal silah kullanımının kırmızı çizginin geçilmesi olacağını ve oyunun kurallarının değişeceğini’ söylediği için Başkan Obama da ciddi bir sorumluluk altında. Bu da, eğer Beşar Esat kimyasal silah kullandıysa ve Başkan harekete geçmiyorsa, Amerika’nın güvenilirliğine zarar verecek bir durum yaratabilir.”

Profesör Joseph’e göre, yönetim aynı zamanda, çözümü kolay olmayacak bir sorunun içine girmek de istemiyor.

Woodrow Wilson Merkezi’nden Ortadoğu uzmanı Marina Ottaway, henüz karar vermemekle birlikte, Obama yönetiminin harekete geçmesi gerekecek bir noktaya doğru ilerlediği görüşünde.

Marina Ottaway, “Müdahalenin, asker göndermek şeklinde olmayacağından eminim. Bence hava kuvvetleri de kullanılmayacak, uçuş yasağı bölgesi de oluşturulmayacak. Daha çok, ilk adım olarak Suriyeli isyancılara silah gönderme yoluna başvurulacağını düşünüyorum” diyor. Ottaway’e göre, Obama yönetiminin henüz bu kararı vermeye hazır olmadığı anlaşılıyor.

Esat hükümeti, sivil bölgelerdeki hedeflere karşı sinir gazı kullanmakla suçlanıyor. Esat, buna karşılık Halep yakınlarındaki bir köyde isyancıların kimyasal silah kullandığı suçlamasında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG