Erişilebilirlik

Obama: 'Suriye Konusunda Henüz Karar Alınmadı'


Başkan Barack Obama, Suriye’deki kimyasal silah saldırısına karşı verilecek tepki konusunda kesin karar almadığını açıkladı.

PBS televizyonuna özel demeç veren Obama, olası askeri harekatın kısıtlı ve dar kapsamlı olacağını vurguladı, Esat rejimine bir daha kimyasal silah kullanmaması gerektiği mesajı vereceğini söyledi.

Başkan, Amerikalı yetkililerin kimyasal silah saldırısından Suriye hükümetinin sorumlu olduğu sonucuna vardığıı ve Suriye muhalefetinin bu olayda bir payı olmadığına inandığını bildirdi.

Suriye’de ucu açık bir savaş yürütmek istemediğini belirten Obama, Şam hükümetinin geçmişte terör örgütlerine verdiği destek göz önüne alındığında, bu kimyasal silahların Amerika’ya karşı kullanılabileceği olasılığı bulunduğunun da altını çizdi.

Bununla birlikte Başkan Obama, Suriye’yle başa çıkabilecek çok fazla seçenekleri bulunmadığını söyledi. Operasyonun kısıtlı tutulacağını belirten Başkan, bunun Suriye’yi kimyasal silah kullanmaktan caydırmayı ve uzun vadede Amerika’nın ulusal güvenliğine olumlu etki sağlamayı amaçlayacağını kaydetti.

ABD: 'BM'deki kriz bizi durduramaz'

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, daimi üye İngiltere tarafından sunulan ve Suriye’ye askeri tedbirleri de içerdiği sanılan karar tasarısını görüşmeye başladı.

Ancak Amerika, Suriye’deki kimyasal silah saldırısına karşı verilecek tepkilerini Birleşmiş Milletler’de yaşanacak bir diplomatik krizin önleyemeyeceğini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden Rusya’nın her türlü yararlı öneriyi veto etmesinden dolayı Washington’un önünde fazla seçenek kalmadığını bildirdi .

Esat rejiminin Rusya’nın arkasına saklanmaya devam edemeyeceğinin altını çizen Harf, Washington’un bir yandan kendi askeri seçeneklerini gözden geçirirken, diğer yandan da müttefik ülkelerle görüştüğünü belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki uluslararası kimyasal silah denetçileri işlerini tamamlamadan Birleşmiş Milletler’in Şam hükümetine karşı bir karar almasının zamanlamasını erken bulduğunu bildirdi. Denetçiler saldırıya uğrayan bölgeyi dün (Çarşamba) ikinci kez ziyaret etti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG