Erişilebilirlik

Obama Son Yurtdışı Gezisine Çıkıyor


Amerika Başkanı Barack Obama, başkanlık döneminin son yurtdışı gezisine çıktı. Obama’nın görüşmelerinde Donald Trump’ın başkanlığının en önemli gündem maddesi olması bekleniyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, Yunanistan, Almanya, Peru’yu kapsayan ziyaret programının ülkenin en yakın müttefikleriyle dayanışma ve birleşik bir Avrupa’ya destek mesajı olduğunu kaydediyor.

Başkan Obama Yunanistan’da önemli bir konuşma yapacak; konuşmanın ekonomi ağırlıklı olması bekleniyor.

Rhodes ayrıca Obama’nın Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmesinde Yunan halkına son yıllarda geçirdikleri zor zamanlar konusunda destek mesajı vereceğini kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Obama’yı Perşembe günü ağırlayacak. Rhodes, ziyaretin önemine dikkat çekti ve “Merkel’i Başkan’ın dönemi boyunca en yakın ortağı” olarak niteledi.

Cuma günü toplantılara İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya liderleri de katılacak. Toplantılarda IŞİD’le mücadele, mülteci konuları, Ukrayna ve Amerika’daki seçimin sonuçlarının görüşülmesi bekleniyor.

Trump, seçim kampanyası boyunca Obama döneminde imzalanan anlaşmalar aleyhinde bir söylem kullanmıştı.

Rhodes, seçimin sonucu ne olursa olsun Obama ve Beyaz Saray yönetiminin seçilenin başarılı olmasını istediğini dünyanın geri kalanının da aynı istekte olduğunu söyledi.

Obama’nın Peru’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile de görüşmesi bekleniyor.

Obama, Asya-Pasifik bölgesini dış politikasının önemli önceliklerinden biri haline getirmişti. Peru’da da Asya-Pasifik İşbirliği Zirvesi’nde liderlerle görüşecek. Rhodes, Trump’ın farklı düşüncelerine rağmen anlaşmanın öncelik olacağını düşünüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG