Erişilebilirlik

Obama Son Anketlerde Rakibini Geride Bıraktı


Seçimlere 47 gün kala Başkan Barack Obama, bazı son kamuoyu yoklamalarında rakibinin önünde görünüyor. Associated Press- GFK tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre seçimler bugün yapılsa ve kayıtlı tüm seçmenler sandık başına gitse Obama oyların yüzde 52’sini, Romney ise yüzde 37’sini alabilecek.

Ancak sadece sandığa gitmesi en muhtemel kitle dikkate alınarak yapılan oylamada fark bir puana iniyor ve Obama Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’i yüzde 47’ye yüzde 46 gibi bir oranla geride bırakıyor.

Kararsız seçmenler ise hala yüzde 17 düzeyinde.

CBS televizyonu ve New York Times tarafından yapılan bir başka ankete göre ise Başkan Obama, Virginia, Colorado ve Wisconsin gibi kararsız seçmenlerin ağırlıkta olduğu üç eyalette önde gidiyor.

Buna göre Obama’nın Wisconsin’deki oy oranı yüzde 51, Romney’in yüzde 45 olarak belirlendi. Oysa Başkan Obama geçen ay aynı eyalette sadece iki puan öndeydi. Wisconsin Cumhuriyetçi Başkan adayı Paul Ryan’ın Kongre’de temsil ettiği bir eyalet olduğundan Obama’nın altı puanlık farkı önem kazanıyor.

Virginia eyaletinde de Obama lehine dört puanlık bir fark çıktı. Ankete göre seçmenin yüzde 50’si Obama’yı, yüzde 46’sı Romney’i tercih ediyor.

Colorado eyaletinde ise fark bir puana iniyor. Bu eyaletteki seçmenlerin yüzde 48’i Obama’yı, yüzde 47’si Romney’i tercih ediyor.

Washington Post gazetesinin Virginia eyaletinde yaptığı bir ankete göre Obama, bu eyalette Cumhuriyetçi rakibini sekiz puanla geride bırakıyor. Bu eyaletteki destek oranı Obama için yüzde 52, Romney için yüzde 44 olarak belirlendi.

Virginialı kadınların oyu Obama’ya

Virginia’da Obama’yı özellikle kadınlar çok destekliyor. Washington Post gazetesinin anketine göre kadınlar arasında Obama’ya verilen destek yüzde 58 iken Romney’e verilen destek yüzde 39’da kalıyor. Ancak erkek seçmenler arasında Obama,
Cumhuriyetçi rakibinin altı puan arkasında görünüyor. Virginia eyaletinde Obama’ya destek veren erkeklerin oranı yüzde 44 iken, Romney’e destek verenler yüzde 44’te kalıyor.

Öte yandan, Mitt Romney’in, Mother Jones isimli liberal yayın kuruluşunun ortaya çıkardığı gizli görüntülerde halkın yüzde 47’sini devlete bağımlı, herşeyi devletten bekleyen insanlar olarak nitelendirdiği konuşması sonrasında yapılan anketlerin sonuçları da yayınlanmaya başlandı. Gallup tarafından yapılan araştırmaya göre bu sözleri yüzünden Romney’e oy vermeyeceklerin oranı yüzde 36, sadece bu sözü nedeniyle Cumhuriyetçi adaya oy vereceklerini söyleyenlerin oranı ise %20. Ankete katılanların yüzde 43’ü ise bu sözlerin oylarını etkilemeyeceğini söylüyor.

Romney’in Cumhuriyetçi Parti’nin seçim kampanyasına bağışta bulunanlara hitaben Florida eyaletinin Boca Raton kentinde 17 Mayıs’ta yaptığı konuşmanın içeriği büyük tartışma konusu olmuştu.

Bu arada Cumhuriyetçi Parti de, Romney’in gafı sonrasında Başkan Barack Obama’nın 1998 yılında Loyola Üniversitesinde yaptığı bir konuşmanın ses kaydını yayınladı. Obama bu konuşmasında ulusal refahın yeniden bölüştürülmesi, servetin yeniden dağıtılması ve bu şekilde herkese adil bir fırsat verilmesi gerektiğini söylüyor. Cumhuriyetçiler, bu konuşmasıyla Obama’yı ulusal geliri haksız yere yeniden dağıtımını hedeflemekle suçladı.

“Yüzde 100’lük kitleyi hedefliyorum”

Öte yandan kampanyası için Florida eyaletinin Miami kentinde bulunan Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, Latin kökenli Amerikalılara hitaben yayın yapan Univision televizyonunun bir oturumuna katıldı ve burada kampanyasının herkesi kapsadığını, yüzde 100’ü hedeflediğini söyledi.

Mother Jones’da yayınlanan gizli görüntülerde Romney, her şeyi devletten bekleyen yüzde 47’lik kesimin ne olursa olsun Obama’ya oy vereceğini dolayısıyla kampanyasında bu kitleyi hedeflemediğini sadece merkezde yer alan yüzde 5- yüzde 10 seçmeni kazanmaya çalıştığını söylemişti.

Bu arada bazı eyaletlerde erken oy kullanma işlemi Cuma gününden itibaren başlıyor. Bunlardan biri de Güney Dakota. Bu eyalette yarın erken oy kullananlar bu tercihlerini yapabilecek. 28 Eylül Cuma günü Iowa, 5 Ekim de ise Ohio’da erken seçim başlıyor. Seyahat veya diğer nedenlerle 6 Kasım günü sandık başına gidemeyecek olanlar erken oy kullanma hakkına sahip.

3 Ekim tarihinde de Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney, ilk kez ulusal televizyonlarda yayınlanacak ikili tartışma programına katılacak. Adaylar 6 Kasım’a kadar toplam üç tartışma programına katılarak seçmenleri kendi yanlarına çekmeye çalışacak.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG