Erişilebilirlik

Obama: "Sağlık Reformu'ndan Dönüş Yok"


Başkan Barack Obama, Kongre’deki Cumhuriyetçi Partililer’i, Sağlık Reform yasasını iptal etmek uğruna federal hükümetin kapatılmasına göz yumduğu için eleştirdi, ideolojik bir “haçlı seferi” düzenlemeye çalışmakla suçladı.

Amerikan Kongresi geçici bütçe yasası üzerinde anlaşamadığı için harcama yetkisi kalmayan federal hükümetin faaliyetleri geceyarısından itibaren kısmen durduruldu.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk ellerinde tutan Cumhuriyetçi Partililer, hükümete verecekleri geçici harcama yetkisini Obama’nın bugün yürürlüğe giren Sağlık Reformu’na bağlamak istiyor. Ancak Obama, Beyaz Saray’daki açıklamasında Sağlık Reformu’nun yasalaştığını ve bugünden itibaren yürürlükte olduğunu söyledi. Bu konuda hiçbir pazarlık yapmayacağını yineledi, zaten sağlık reformunun kendi fonlarını kendisinin sağladığına dikkati çekti. Başkan, Kongre’den hükümetin yeniden faaliyete geçmesini sağlayacak harcama yetkisini derhal onaylamasını istedi.

Temsilciler Meclisi’nin geçici bütçe yasasını ‘Obamacare’ adı verilen Sağlık Reformu’na bağlama girişimleri, defalarca Senato tarafından reddedilmişti.

Bugünden itibaren yaklaşık 800 bin kamu çalışanı zorunlu ücretsiz izne çıkarıldı. Acil nitelikli personel ise, maaşlarını ne zaman alacağını bilmeden çalışmaya devam edecek.

Federal hükümetin kapanması, bir devlet kurumu olan Amerika’nın Sesi yayınlarını etkilemeyecek, ancak ulusal parklar, trafik güvenlik daireleri, Washington’daki Smithsonian Vakfı müzeleri ve hayvanat bahçesi kapalı tutulacak. Savunma Bakanlığı’nda çalışan sivil personelin önemli bir bölümü ücretiz izne çıkarıldı. Ordu görevini sürdürürken, Afganistan gibi denizaşırı operasyonlar devam edecek.

İç Güvenlik Bakanlığı, sınırda görevli güvenlik ve gümrük memurlarının, emniyet personelinin işlerine devam edeceğini açıkladı. Sağlık Reformu için de bugünden itibaren kayıtlar alınmaya başladı.

Başkan Barack Obama Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, kapanmanı uzaması durumunda bunun daha sert etkileri olacağı uyarısında bulundu. Uzmanlar, iki haftayı aşan kapanmanın Amerikan ekonomisinin durgunlaşmasına, turizm gelirlerinin azalmasına ve ücretsiz izne çıkarılan kamu personelinin de tüketim masraflarının düşmesine yol açacağını söylüyor. 3-4 hafta sürecek kapanmanın hükümete 55 milyar dolar zarara mal olabileceği de belirtiliyor.

Obama ayrıca 17 Ekim’de olası yeni bir krize de dikkati çekerek, o tarihte Kongre’nin hükümetin borçlanma tavanını yükseltmemesi durumunda da, Amerikan hükümetinin tarihte ilk kez borçlarını ödeyemeyecek duruma geleceğini, bunun ulusal ve küresel ekonomiyi ciddi biçimde etkileyebileceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG