Erişilebilirlik

Obama Rusya'nın Suriye Krizindeki Rolünden Memnun


Başkan Barack Obama, Vladimir Putin’in geçen ayki kimyasal silah saldırısından Suriyeli isyancıların sorumlu olduğu iddiasını reddetti ancak Rusya cumhurbaşkanının krizde oynadığı rolü memnunlukla karşıladığını söyledi.

Obama Pazar günü bir Amerikan televizyon kanalıyla yaptığı söyleşide anlaşmada Suriye’nin kimyasal silahlarından tümüyle vazgeçtiğini gösteren bir doğrulama mekanizması yer almasının şart olduğunu vurguladı.

Öteyandan Dışişleri Bakanı John Kerry, Şam yeni anlaşmaya uymazsa “askeri güç tehditinin gerçek” olduğu uyarısını tekrarladı.
Kerry bu uyarıyı Pazar günü Kudüs’te İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya Suriye ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verirken yaptı.

Görüşme öncesi Netanyahu Suriye’yi kimyasal silahlardan arındıracak yeni ABD-Rusya anlaşmasının bu ülkedeki silah stoklarının “tümüyle imhasına” yol açacağını umut ettiğini söyledi.

Kerry İsrail ziyaretinden sonra Pazartesi günü İsrail Fransa, İngiltere ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla görüşmeler yapmak üzere Paris’e gidecek. Türk medyasında yer alan haberlere göre Kerry, telefonda görüştüğü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu da Paris’e davet etti.

Çin, Pazar günü anlaşmayı memnunlukla karşılayan son ülke oldu. Çin’in anlaşmayı onaylaması, BM Güvenlik Konseyinde veto yetkisi olduğu için önem taşıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon anlaşmanın Suriye halkının büyük acı çekmesine neden olan iç savaşı sona erdirme çabalarını başlatacağı umudunu dilegetirdi.

Ancak Suriyeli muhalif gruplar, kimyasal silah anlaşmasının yeterli olmadığını öne sürüyor. Suriye Ulusal Konseyi kimyasal silahlara ek olarak Esat hükümetinin hava gücü ve balistik füzelerinin de yasak listesine alınmasını istedi.

Amerika ve Rusya Cumartesi günü Cenevre’de Suriye’nin kimyasal silahlarını uluslararası kontrol altına alacak bir plan üzerinde anlaştı.
Anlaşmaya göre Esat hükümeti bir hafta içinde kimyasal silahlarının listesini BM’e sunacak. Ardından BM denetçileri Suriye’ye giderek Kasım ayına kadar kimyasal stokları tespit edecek ve silahların imhası 2014 yılının ortalarında tamamlanacak.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG