Erişilebilirlik

Obama: ‘Rusya’nın Seçimlere Müdahalesinin Etkisini Hafife Aldım’


Başkan Barack Obama, Amerikan istihbaratının Rusya’nın ABD’deki başkanlık seçimlerine siber müdahalede bulunduğu tespitinin ardından, yanlış bilgi verme ve bilgisayar korsanlığının demokrasi üzerindeki etkisini “hafife aldığı” itirafında bulundu.

ABC News kanalında yayınlanan “This Week” programına mülakat veren Obama, Amerikan istihbaratının ABD’deki demokratik seçim sistemini ve başkan seçilen Donald Trump’ın rakibi Hillary Clinton’ın kampanyasını baltalamak icin siber saldırı talimatını vermekten sorumlu tuttuğu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hafife aldığını düşünmediğini söyledi.

Ancak Obama, “Bu yeni bilgi çağında, yanlış bilgilendirme ve siber korsanlığın açık toplumlarımız ve açık sistemlerimiz üzerindeki etkisi ve giderek hızlanan biçimde demokratik uygulamalarımıza sızma girişimlerinin düzeyini hafife aldığımı düşünüyorum” diye konuştu.

Obama, Rusya’nın siber korsanlığıyla ilgili Amerikan istihbarat raporunun kısaltılmış bir versiyonunu yayınlamaktaki amacının, “bunun Putin’in önce eski uydu devletlerde ama daha sonra giderek artan şekilde Batılı demokrasilerde, Avrupa’da bir süredir yaptığı birşey olduğunu herkesin anlaması” olduğunu belirtti.

Amerikan istihbarat camiası, Rusya’nın Clinton’ın kampanya menajeri John Podesta’nın binlerce e-postasına siber saldırıda bulunduğu ve bunları 8 Kasım seçimleri öncesinde WikiLeaks üzerinden yayınlattığı tespitinde bulunmuştu. Raporda, sızdırmaların seçimlerin neticesini değiştirdiği yönünde bir değerlendirme yer almıyor.

Seçimleri kazanarak başkan seçilen Donald Trump, rapordaki verilerle ilgili önceki gün istihbarat yetkilileri tarafından brifing almıştı. Başından beri istihbaratın tespitlerine şüpheyle yaklaşan Trump, istihbarat yetkililerinin siber saldırının seçim sonuçlarını etkilediğine dair kesinlikle bir kanıtın bulunmadığını güçlü biçimde vurguladığını söylediğini aktarmıştı.Trump, siber korsanlığa Demokratik Ulusal Komitesi’nin ihmalinin neden olduğunu savunmuştu.

ABC’ye mülakatında, Moskova ile çok yakın ilişkiler geliştirme konusunda uyarılarda bulunan Obama, “Bende endişe uyandıran hususlardan biri, son dönemde Vladimir Putin’e, Demokrat oldukları için dost Amerikalılar’dan daha fazla güvenen çok sayıda Cumhuriyetçi, yorumcu ya da uzmana rastlamamız. Bu olamaz” dedi.

Obama, “Hepimizin aynı takımda olduğunu kendimize hatırlatmalıyız. Vladimir Putin bizim takımda değil. Eğer bu ülkedeki insanların düşman olan ve ABD’y, bizim hayat tarzımızı kendisine tehdit olarak gören bir lidere daha yakınlık hissettiği bir noktaya gelirsek, o zaman sadece siber saldırıdan çok daha geniş boyutlu sorunlarla karşılaşırız” diye konuştu.

Seçimlerin hemen sonrasında Trump’la yüz yüze bir görüşme yapan ve daha sonra da kendisiyle birkaç kez görüşen Obama, mülakatında Trump’a tavsiyeleriyle ilgili detaylar da paylaştı.

Obama, “Vermeye çalıştığım ana mesajlardan biri, idare etmekle kampanya yürütmek arasında fark olduğu. Dolayısıyla şunu anlamalı ki, yemin edip bu ofise adım atar atmaz dünyadaki en büyük organizasyonun idaresini üstlenmiş oluyorsunuz” ifadesini kullandı.

Amerikan istihbarat kurumlarına güven hakkında da Trump’la konuştuğunu söyleyen Obama, “Ona şunu söyledim; ham istihbarata sahip olduğunuz anlar olacak ve benim 8 yıllık deneyimim gösterdi ki istihbarat camiası ‘bunun ne anlama geldiği konusunda kesin birşey söyleyemeyiz’ demede oldukça iyi. (Ancak) İyi karar verebilmenizin tek yolunun sürecin işlediğine güven duymanız olduğu zamanlar olacak. Ve sizin görevlendirdiğiniz kişiler size en iyi değerlendirmelerini sunuyor” diye konuştu.

Trump’ın Twitter’ı çok sık kullanmasının da bu görüşmelerde gündeme geldiğini kaydeden Obama, “Ona şunu dedim, ki bence başkaları da demiştir, ABD Başkanı olduğunu, dünya başkentlerinin, finansal piyasaların ve dünyanın dört birtarafındaki insanların onun ne dediğini son derece ciddiye aldığını ve bunun başkanlık yemini öncesindeki gibi olmadığını hatırlattım” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG