Erişilebilirlik

Obama Ruhani'yle Telefon Görüşmesi Yaptı


Beyaz Saray'da bir açıklama yapan Başkan Barack Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle telefon görüşmesi yaptığını bildirdi. Görüşme, 34 yıldır diplomatik ilişkileri olmayan iki ülke arasında bir ilk oldu

Başkan Barack Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme, 34 yıldır diplomatik ilişkileri olmayan iki ülke arasında bir ilk oldu.

Beyaz Saray’da gazetecilere açıklama yapan başkan Obama, Ruhani’yle yaptığı görüşmenin yapıcı olduğunu bildirdi.

İki ülkenin, İran’ın nükleer programından kaynaklanan krize kapsamlı bir çözüm bulabileceğine inandığını söyleyen Obama, telefon görüşmesinin bu olasılığı arttırdığını kaydetti.

Obama ayrıca, Amerika’nın bu konuyu müttefikleriyle, özellikle de İsrail’le koordine edeceğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer program konusunda dünya güçleriyle yapılacak görüşmelerin, kısa sürede sonuçlar yaratmasını umduğunu söylemişti.

New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları dışında bir basın toplantısı düzenleyen Ruhani, Obama’nın, nükleer sorunun acil çözümü konusunda kendisini iyimser düşünmeye itecek yeni bir ton ortaya koyduğunu açıkladı.

Ruhani basın toplantısında, Haziran ayında cumhurbaşkanlığına seçilmesinin, ülkesinin Batı’yla iyi ilişkiler kurmasının yolunu açtığını söyledi. İran Cumhurbaşkanı, BM Genel Kurul toplantıları sırasında Obama’yla görüşmemesini de, böyle bir görüşmeyi planlayacak yeterli zaman olmamasına bağladı.

Viyana’da ayrı görüşmeler

Bu arada İranlı yetkililer de Viyana’da Uluslararası Atom Enerji Dairesi yetkilileriyle görüştü. Görüşme, Ruhani’nin cumhurbaşkanlığına seçilmesinden bu yana ilk kez gerçekleşiyor. Atom Enerji Dairesi’nin başmüzakerecisi Herman Nackaerts, görüşmeyi “çok yapıcı” diye niteledi ve tarafların gelecek ay yeniden bir araya geleceğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi, İran’ın nükleer silah imal ettiği kuşkularını gidermek amacıyla bu ülkenin nükleer tesislerindeki incelemelerini sürdürmek istiyor.

Hasan Ruhani, bu hafta başında BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İran’ın sivil amaçlı nükleer programa hakkı olduğunu söylemişti. İran nükleer programının askeri amaçlı olmadığını savunuyor.

Dün de Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif New York’ta bir araya geldi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG