Erişilebilirlik

Obama Rasmussen'le Krizleri Görüştü


Obama Rasmussen'le Krizleri Görüştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Başkan Barack Obama NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile görüştü. Beyaz Saray’da yapılan görüşmede ittifakın karşı karşıya kaldığı krizler ele alındı. NATO bu konuyu daha geniş kapsamlı olarak Eylül ayında yapacağı zirvede ele alacak

İki lider kameralara güler yüzlü pozlar verseler de, kapalı kapılar ardında Afganistan dahil bir dizi sıkıntılı konu ele alındı. Afganistan’da şiddet artarken son olarak dört NATO askeri Taleban’ın düzenlediği saldırıda öldü.

İki Afgan cumhurbaşkanı adayı da hile karıştırıldığı iddia edilen ikinci tur seçimlerden sonra zafer ilan etti: “Eylül’deki NATO Zirvesi öncesinde belirsizlik giderilmezse güvenlik anlaşmasının imzalanması da tehlikeye girer. Bu durumda da 2014 sonrası için hazırlanacak planlarda da ciddi zorluklarla karşı karşıya kalabiliriz.”

Afganistan’da 31 bin Amerikan askeri, NATO’ya bağlı ISAF birliklerindeki 17 bin askerle görev yapıyor.

Ancak yeni bir güvenlik anlaşması imzalanmazsa bu askerlerin tamamı çekileceğinden ülkedeki istikrarsızlık daha da artabilir.

Afganistan kadar Kırım’ı işgal eden ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları destekleyen Rusya da endişe konusu.

Amerika’nın Eski Kiev Büyükelçisi Steven Pifer da bu görüşte: “Rusya’nın attığı adımların ve izlediği politikaların yarattığı yeni kaygılar dikkate alındığında, NATO’nun da kuruluş amacına; ortak savunma paktı anlayışına yeniden odaklanmasına tanıklık edeceğiz.”

Amerika ve NATO, Rusya’nın oluşturduğu tehditten kaygılanan Polonya ve Baltık ülkelerine güvenlik taahhütlerini yeniledi.

Ama NATO ve üyelerinin bu ülkeler için neler yapabileceği konusunda İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in de dile getirdiği gibi görüş ayrılıkları var: “Rusya gibi bir ülkeyi tamamen tecrit edemeyiz. Bunu yapmasak da izledikleri politikaların kabul edilemeyeceği ve bunun ekonomik bir bedeli olacağı mesajı vermeliyiz.”

Atlantik Konseyi’nden Jorge Benitez gibi düşünen uzmanlarsa NATO’nun açık mesajlar vermediği görüşünde.

“Biz risk almıyoruz; oysa Putin çok daha zayıf bir durumdayken kendi durumunu güçlendirmek için ödeyeceği bedelden kaçınmıyor. Zaten bu yüzden Putin kazanan taraf oluyor.”

Bir diğer kaygı konusu da NATO’nun azalan savunma bütçesi.

Genel Sekreter, tüm üye ülkelerin üstlerine düşen asgari ödenekleri vermeleri durumunda bütçeye ek 90 milyar dolar gireceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG