Erişilebilirlik

Obama - Putin Suriye'yi Konuştu


Meksika’da yapılan G20 zirvesi sırasında bir araya gelen Başkan Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de şiddet olaylarına son verilmesi ihtiyacı konusunda hemfikir olduklarını açıkladı. Putin, Suriye konusunda Obama’yla arasında birçok “ortak nokta” bulunduğunu söyledi.

Suriye’nin en önemli müttefiklerinden biri olan Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin Esad rejimine karşı yaptırım kararı almasını engelliyor.

Amerika ve Rusya liderleri ikili görüşmelerinde İran’ın nükleer programı konusundaki anlaşmazlığı da ele aldı. Obama, nükleer anlaşmazlığa çözüm bulunması için Putin’le benzer yaklaşım içinde olduklarını ve çözüm için halen vakit bulunduğunu söyledi.

Obama ve Putin, G20 zirvesinin yapıldığı Meksika’nın Los Cabos tatil beldesinde bir araya geldi. Obama Putin zirvesi, Putin’in yeniden başkan olmasından sonra yapılan ilk görüşme oldu.

İki liderin dikenli bir ilişkisi var. Başkan Obama’nın Putin’i yeniden başkan seçilmesinin ardından gecikmeli bir şekilde araması; Putin’in de geçen ay Amerika’da yapılan G8 zirvesine katılmaması iki liderin arasındaki ilişkinin bir yansıması olarak yorumlanıyor.

Taraflar arasında özellikle Suriye konusunda da ciddi görüş ayrılıkları var. İki lider arasındaki gerginlik Meksika’daki toplantının ardından Obama’yla Putin’in yüz ifadesi ve beden dilinden de görülüyordu.

Başkan Obama Pazartesi günü Almanya Başbakanı Angela Merkel’le de görüştü. Amerikan yönetimi, Euro bölgesindeki borç krizinin çözülmesi için Avrupa ülkelerinin daha ciddi adımlar atmasını istiyor. Beyaz Saray, Obama Merkel görüşmesinin ardından Amerikan başkanının “cesaretlendiğini” bildirdi.

G20 zirvesine ev sahipliği yapan Meksika Başkanı Felipe Calderon, Euro bölgesi için Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından oluşturulan fona destek verilmesi konusunda G20 ülkelerinin yaptığı taahhütlerin yerine getirilmesini istedi. Bazı ülkeler 430 milyar dolarlık fonun desteklenmesi için verdikleri sözü yerine getirmiş değil.

G20 zirvesinde Türkiye’yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG