Erişilebilirlik

Obama Okul Katliamının Şok Yaşattığı Kentte


Obama, okul katliamı üzerine konuşurken gözyaşlarını tutamadı
Obama, okul katliamı üzerine konuşurken gözyaşlarını tutamadı
Başkan Barack Obama 20’si çocuk 26 kişinin katledildiği okul saldırısına sahne olan kenti ziyaret ediyor.

Beyaz Saray yetkilileri, Obama’nın Newtown kentinde çocuklarını ve yakınlarını kaybeden ailelerle bir araya gelecek ve ilk müdahalede bulunan kişilere teşekkür edecek. Obama’nın Pazar akşamı saldırı kurbanları için düzenlenecek bir toplantıda konuşma yapması bekleniyor.

Connecticut eyalet polisi hayatını kaybeden 12 kız ve sekiz erkek çocuğun yaşlarının altı ile yedi yaş arasında değiştiğini ve hepsinin birinci sınıf öğrencisi olduğunu açıkladı. Olaya sahne olan Sandy Hook İlkokulu, anaokulundan dördüncü sınıfa kadar 5 ila 10 yaşlarındaki çocuklara eğitim veriyor.

Ölenlerin hepsinin Bushmaster marka yarı-otomatik tüfekle vurulduğu ve saldırganın intihar ettiği de belirlendi. Ancak yetkililer saldırganı bu eyleme iten nedeni henüz bulmuş değil.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan eyalet polis komiserlerinden Paul Vance, saldırganın okula zorla girdiğini bildirdi. Vance, 20 yaşındaki Adam Lanza’nın Sandy Hook İlkokulu’na alınmak istemediğini bildirdi. Televizyonlar okulda yeni uygulamaya giren bir güvenlik sistemi olduğunu açıkladı. Ancak Komiser Vance, saldırganın güvenlik sistemini nasıl aşabildiğini açıklamadı, soruşturmanın devam ettiğini söylemekle yetindi.
Vance ayrıca saldırıdan sağ kurtulan bir kişinin durumunun iyi olduğunu ve soruşturma için önemli bir tanık olarak görüldüğünü söyledi.

Newtown, New York’un 130 kilometre kuzeydoğusunda bulunan ve nüfusu 30 bini geçmeyen küçük bir kent. Olay yerine giden Amerika’nın Sesi muhabirlerinden Peter Fedynsky, Newtown’da gelişmeleri izlemek için dünyanın birçok ülkesinden gazetecilerin toplandığını bildiriyor.

Newtown, Connecticut’ta yaşanan katliam tüm dünyayı da şoka uğratmış durumda.
Avustralya Başbakanı Julia Girard saldırıyı akıl almaz bulduğunu söyledi, “Başkan Obama ve dostumuz Amerikan halkı gibi bizim de kalplerimiz kırıldı,” diye konuştu.

İngiltere Başbakanı David Cameron da olaydan dolayı şaşkınlık içinde olduğunu ve derin üzüntü duyduğunu bildirdi. İngiltere Kraliçesi Elizabeth de Başkan Obama’ya gönderdiği mesajda, olaydan dolayı “derin şaşkınlık ve üzüntü” duyduğunu belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, katliamdan dolayı dehşete kapıldığını, Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Catherine Ashton şaşkınlığa uğradığını ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da “derin şaşkınlık ve dehşet” içinde olduğunu bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG