Erişilebilirlik

Obama Nükleer Zirveden Somut Sonuçlar Bekliyor


Başkan Barack Obama Washington’da devam eden nükleer güvenlik zirvesinden dünyayı daha güvenli hale getirmek için gereken somut sonuçlar beklediğini söyledi

Başkan Barack Obama Washington’da devam eden nükleer güvenlik zirvesinden dünyayı daha güvenli hale getirmek için gereken somut sonuçlar beklediğini söyledi.

Altmış yıldan bu yana Amerika’nın düzenlediği en büyük zirvede çalışmalar dün akşam yemekli toplantıyla başladı. Zirvede nükleer güce sahip her ülkenin lideri hazır bulunuyor. Amerika, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Hindistan ve Pakistan temsil ediliyor. Nükleer silaha sahip olduğunu açıklamayan İsrail de zirveye heyetle katılıyor.

Nükleer programları batılı ülkelerde kaygı yaratan Kuzey Kore, İran ve Suriye toplantıya davet edilmedi.

Başkan Obama zirve başlamadan önce liderlerle ikili görüşmeler yapıyor. Bunlar arasında Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile Ürdün Kralı Abdullah da vardı. Başkan liderlere, İran’ı uluslararası standartlara uymaya zorlamak için yaptırım uygulamanın önemini hatırlattı. Başkan Obama gazetecilere 47 ülkenin bu toplantıda temsil edilmesinin nükleer güvenlik konusunda duyulan kaygının işareti olduğunu belirtti.

Başkan dün Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le de görüştü. Görüşmeden sonra Ukrayna’nın sahip olduğu nükleer silah yapımında kullanılabilecek nitelikteki ileri derecede zenginleştirilmiş uranyumu imha edeceği açıklandı. Beyaz Saray bu iş için Ukrayna’ya teknik ve finansal yardım yapılacağını bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı bugün Rusya’yla silah yapımında kullanılabilecek nitelikteki plütonyumun savunma programlarından çıkartılmasını öngören bir protokol imzalıyor. Söz konusu plütonyum miktarının birkaç bin nükleer silah üretmeye yeteceği belirtildi.

Ayrıca Kanada Başbakanı Stephen Harper ellerinde bulunan çok miktardaki plütonyumu teröristlerin eline geçmesini önlemek için Amerika’ya göndereceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon zirveye katılan liderlere, nükleer silahlarda kullanılan füzyon malzemesinin yasaklanmasını öngören anlaşma için görüşmelere derhal başlama çağrısında bulundu. Genel Sekreter liderleri bu konuda Eylül ayında New York’ta zirveye katılmaya çağıracağını da kaydetti.

Nükleer silahların Amerika için en büyük tehlike olduğunu söyleyen Başkan Obama ülkeleri dört yıl içinde ellerindeki nükleer malzemeden kurtulmaya ikna etmeyi umuyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG