Erişilebilirlik

Obama'nın Yargıç Adayının İşi Zor


Obama'nın Yargıç Adayının İşi Zor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Başkan Barack Obama, Antonin Scalia’nın ölümüyle boşalan Anayasa Mahkemesi üyeliğine federal temyiz mahkemesi yargıcı Merrick Garland’ı aday gösterdi. Garland, Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolundaki Senato’da partilerarası çatışmanın odağı haline geldi. Yargıç Garland’ın Anayasa Mahkemesi adaylığının Senato tarafından onaylanıp onaylanmayacağı belli değil. Cumhuriyetçi Partililer, Scalia’dan boşalan koltuğu doldurma görevinin Kasım ayında yeni seçilecek başkana düşmesi gerektiğini savunmaya devam ediyor.

Başkan Obama’nın Washington Federal Temyiz Mahkemesi Başyargıcı Merrick Garland’ı Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday göstermesiyle haftalardır süren bekleyiş, sona erdi. Obama, Garland için ”Sadece Amerika’nın en zeki hukukçularından birini değil, aynı zamanda yaptığı işe dürüstlük, tevazu, ılımlılık, tarafsızlık ve mükemmelliyetçilikle yaklaşan bir aday seçtim” diye konuştu.

Garland ise eşi Lynn'in 23 yıl önce kendisiyle evlenmeyi kabul etmesi dışında hayatının en büyük onuruna kavuştuğunu söyledi.

Ilımlı bir hukukçu olarak bilinen Garland, neredeyse 20 yıldır federal yargıçlık yapıyor ve ”Kariyerimin temelini anayasaya ve hukuka sadakat oluşturur. Son 18 yıldır hep anayasaya ve hukuka bağlı bir yargıç olmaya çalıştım. Amerika’yı diğer ülkelerden ayıran en önemli özellik, mahkemelerin önyargı ve partizanlığı bir tarafa bırakarak adaleti sağlayacağına olan inanç ve güvendir” diyor

Obama Senato’daki Cumhuriyetçiler’den Garland’a adil davranmalarını istese de Senato'daki Cumhuriyetçi çoğunluğun grup lideri Mitch McConnell'ın, Başkan Obama’ya verdiği yanıt olumsuzdu.

Birçok Cumhuriyetçi Partili, Obama’nın başkanlığının son yılında aday gösterdiği bir yargıcı reddedeceklerini tekrarlıyor.

Demokrat Parti ise Cumhuriyetçiler üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Yargıç Garland, ilerici kesimleri heyecanlandıran bir sima olmasa bile partilerarası bölünme göz önünde bulundurulduğunda çok stratejik bir seçim.

Muhalefet partisinin başkanın yargıç adayının onaylanmasına zorluk çıkarması, neredeyse bir gelenek.

Senato’daki birçok Cumhuriyetçi Partili, Yargıç Garland’la tanışmayı bile reddediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG