Erişilebilirlik

Obama Beyaz Saray'da Son Basın Toplantısını Düzenledi


Amerika’nın 44. Başkanı Hussein Barack Obama görevi bırakmadan önce son bir basın toplantısı düzenledi. Cuma günkü devir teslim töreni öncesinde son kez kameralar karşısına geçen Obama gazeteciler ile Beyaz Saray’daki basın brifingi odasında biraraya geldi.

Obama basın toplantısına "Bugün buraya açık renk yazlık takım elbisemle gelemediğim için üzgünüm ama eşim Michelle de Ocak ayında olduğumuz için bunun uygun olmayacağını söyledi" diye espri yaparak başladı.

Obama ardından eski başkan George Bush ve ailesine geçmiş olsun dileklerini iletti ve Bush ve ailesinin hayatlarını Amerika’ya adamış bir aile olduğunu söyledi.

Obama ayrıca toplantının hemen başında gazetecilere “Gazeteci olarak kimseye yaranmaya çalışmamalı, her zaman sorgulayıcı olmalı ve övgülerde bulunan taraf olmamalısınız” dedi.

Obama’nın toplantıda ilk aldığı soru Wikileaks’e Amerikan gizli belgelerini sızdıran Chelsea Manning’i affetmesi ile ilgili oldu. Obama aldığı kararın benzer şekilde bilgi sızdırmaya çalışanlar açısından güven verici olmayacağını çünkü zaten Manning’in uzun ve zorlu bir mahkumiyet süreci geçirdiğini kendisine verilen cezanın orantısız olduğunu düşündüğü için af kararı çıkardığını söyledi. Obama bu noktada Julian Assange’ın açıklamalarını dikkat almadığını da özellikle belirtti. Assange, Manning’in serbest kalması halinde Amerika’ya gelmeyi kabul edeceğini söylemişti.

Obama Rusya ile ilişkiler konusunda da Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in tavrını eleştirdi. Obama “Putin’in soğuk savaş yıllarında ortaya çıkan ruh haline tekrar geri dönmesi, kullandığı Amerikan karşıtı dil ve tavırlar ilişkilerimizi zorlaştırdı” dedi.

Obama Trump'la yaptığı görüşmenin son derece yapıcı geçtiğini, kendisine tavsiyelerde bulunduğunu söyledi. Obama ayrıca Trump’ın açıklamaları ile ilgili olarak da kendisinin seçimi kazandığını, görevi devir alacağını dolayısıyla kendi fikirleri ve hedefleri doğrultusunda ilerlemesinin uygun olduğunu belirtti. Obama Trump’ın birçok konuda fikirlerinin etrafındaki danışmanları tarafından şekillendirileceğine de dikkat çekti.

Obama bazı demokrat partili senatörlerin Trump’ın yemin törenine katılmayacak olması ile ilgili fikirlerinin sorulması üzerine yorum yapmadı ve “Tek bildiğim benim orada olacağım” dedi.

Obama, Trump’ın başkanlığı esnasında Amerika’nın basın, ifade, seçme seçilme özgürlüğü gibi temel değerlerine dokunmaya kalkması halinde kendisinin de sesiz kalmayacağını, tepki göstereceğini söyledi.

Obama İsrail Filistin arasındaki ilişki ile ilgili olarak da mevcut durumun hem İsrail hem Filistin hem de Amerika’nın güvenliği için tehlike arz ettiğini söyledi. Obama başkanlığının başından bu yana sorunun çözümü için çok çaba sarf ettiklerine dikkat çekti. Barack Obama, “Ancak tarafları hiçbir zaman zorlamadık ve zorlayamazdık. İsrail’in korku ve endişeleri ışığında Mahmut Abbas’ın da gerekli riskleri alarak iki devletli çözüme gidilmesi konusunda çaba sarf ettik. Siz yerleşim yerleri inşa etmeye devam ederseniz ve bunu sadece bir gereksinim olarak adlandırırsanız bu durum iki devletli çözümü imkansız hale getirir” dedi.

Obama, İsrail'in mevcut politikalarını eleştirirken "aynı anda hem Yahudi hem de demokratik bir devlet nasıl olacak" ifadesini kullandı.

Bu ülkede bir başka siyahi Amerikalının daha başkan seçilme ihtimalini görüyor musunuz sorusuna da Obama "Eger biz herkes için eşit şartlar sunmaya devam edersek birgün bir kadın başkanımız, bir Yahudi başkanımız, bir Hintli, Latin veya bir başka siyahi başkanımız da olabilir. Biz burada olimpiyat takımımızı misafir ettiğimizde gördük ki hepsi alanının en iyisi olan isimler ve bu takım her ırktan, renkten ve cinsiyetten genç insanlardan oluşuyor. Hatta en çok ödülü bize kadın sporcularımız getirdi neden çünkü bu imkanı kadınlarımıza yıllar önce sunduk ve onlar da başarılı oldu. Aynı şekilde her alanda eşit fırsatlar sunmaya devam edersek her alanda en iyiler çıkmaya devam eder. Ama veda konuşmamda da söylediğim gibi ırk ayrımcılığı konusunda daha fazla çalışmamız gerekiyor” dedi.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG