Erişilebilirlik

Obama'nın Sınırdışı Politikasına Eleştiri


Obama'nın Sınırdışı Politikasına Eleştiri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Barack Obama’nın beş yıllık başkanlık döneminde 2 milyon kaçak göçmen, Amerika’dan sınırdışı edildi. Bazı Amerikalılar, Obama Yönetimi’nin göçmenlik yasalarını çok sert bir şekilde uyguladığını düşünürken bazıları, hükümetin yeterince sıkı kurallar koymamasından şikayetçi

Amerika Göçmenlik Avukatları Birliği’nden Greg Chen, Obama Yönetimi’nin rekor sayıda kaçak göçmeni sınırdışı ettiğini söylüyor:

“Sınırdışı edilen kaçakların sayısı son 10 yıl içinde, hem Bush hem de Obama dönemlerinde hızla arttı ve şu andaki en yüksek seviyeye ulaştı. Hükümetin göçmenlik yasalarını uygulamada son derece katı olduğunu kabul etmek gerekiyor.”

Göçmenlik Araştırmaları Merkezi’nden Jon Feere ise genel olarak sınırdışı edilenlerin sayısının azaldığını savunuyor:

“Göçmenlik yasaları sıkı şekilde uygulanmalı. Şu anda gördüğümüzün tam tersine sınırdışı edilenlerin sayısının artması gerekiyor. Ancak Beyaz Saray’ın şimdilik göçmenlik yasalarının uygulanmasını fazla ciddiye almadığını görüyoruz.”

Peki aynı rakamlar nasıl bu kadar farklı şekilde yorumlanabilir? Bunun nedeni, sınırda yakalanıp memleketlerine gönderilen kaçak sayısının son on yıl içinde hızla azalmasına karşın daha önce sınırdışı edilip Amerika’ya geri dönmesi engellenenlerin sayısının en yüksek seviyeye ulaşması.

Jon Feere, bu iki grubun toplam sayısında azalma olmasından kaygılı:

“Daha önce sınırdışı edilip geri gelmesi önlenenlerin sayısının az da olsa arttığı gözleniyor. Ancak sınırdışı edilenlerin genel durumuna baktığınız zaman, ki buna sınırda yakalananlar da dahil, sayının azaldığını görüyoruz.”

Greg Chen, hükümetin yine de kaçak göçmenlere karşı sıkı önlemler aldığını söylüyor:

“Başkan Obama sınır güvenliğini sıkılaştırdı, sınırda yakalanan ve Amerika dışına çıkarılanların sayısı arttı. Ülkeye kaçak giriş yapmaya çalışanların daha ciddi sonuçlarla karşılaşmalarını sağladı.”

Ancak deneyimli göçmenlik avukatı Jim Tom Haynes, göçmenlik mahkemelerine gelen yeni sınırdışı vakalarının azaldığını söylüyor:

“Mahkemelere sevkedilen vakaların işleme girmesi yıllar alıyor. Mahkemelerin bu kadar davaya bakması mümkün olmadığı için sınırdışı edilenlerin sayıdında azalma sözkonusu.”

Sınır güvenliğinin arttırılıp arttırılmaması gerektiği konusundaki tartışma, Amerikan göçmenlik sisteminde yapılacak reformun seyrini belirleyeceğe benziyor. Göçmenlik sorunu, önümüzdeki Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimlerini de etkileyecek önemli konuların başında geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG