Erişilebilirlik

Obama'nın Göçmenlik Düzenlemesine Yargı Engeli


Texas eyaletinde bir mahkemenin, Başkan Barack Obama’nın 4 milyon kaçak yabancıyı sınır dışı etmekten kurtaracak göçmenlik düzenlemesine ihtiyati tedbir koymasının ardından Beyaz Saray, mahkeme kararını temyize götüreceğini bildirdi.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın mahkeme kararına uyacağı, ancak kararı üst mahkemeye taşıyacağı belirtildi. Obama’nın getirmek istediği kapsamlı göçmenlik reformunun önemli bir parçası olan bu yeni yasa, ülkeye çocukluklarında kaçak olarak girmiş yaklaşık milyonlarca yabancıya geçici ikamet ve çalışma hakkı sağlıyor. Bu kişilere ayrıca legal yollardan göçmenlik başvurusu yapma hakkı da tanınıyor.

Göçmenlik reformu yanlısı kesimler, Texas mahkemesi yargıcı Andrew Hanen’ın aldığı kararın yalnızca geçici bir yenilgi olduğunu ve kararın üst mahkeme tarafından geri çevrilmesinin beklendiğini söyledi.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleriyse, Obama’nın geçen yıl potansiyel sınır dışı işlemlerini askıya alarak yetkilerini aştığını savunuyor ve mahkeme kararına destek veriyor.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili lideri John Boehner, Obama’nın bu konuda karar almaya yetkisi olmadığını “22 kez belirtmesine rağmen yine de böyle bir karar aldığını” söyledi ve Texas mahkemesinin aldığı karardan memnun olduğunu belirtti.

Texas mahkemesinin kararı, Kongre’nin İç Güvenlik Bakanlığı bütçesini tartıştığı döneme denk geliyor. Göçmenlik işleri ve sınır güvenliği konularından da sorumlu olan bakanlığın ödenek süresi gelecek hafta sonunda doluyor.

Bütçe Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nden belli kesintilerle geçse de, Senato’da azınlıktaki Demokrat Partililer, yasayı bloke ediyor.

Demokrat Partililer, Başkan Obama’nın Göçmenlik Reformu’na destek veriyor. Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Parti azınlık lideri Nancy Pelosi, bu reformun da aralarında Cumhuriyetçi Partili başkanların çıkardığı göçmenlik reformundan farklı olmadığını söyledi. Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan, 1986 yılında kaçak yabancılara kalıcı ikamet hakkı vermişti.

Teksas’taki mahkeme 26 eyaletin açtığı dava sonucunda Obama’nın göçmenlik düzenlemeleri aleyhinde karar aldı.

Düzenleme, aynı zamanda vatandaş ya da yeşil kartlıların kaçak durumdaki anne babalarını da, eğer Amerika’da beş yıldan fazla yaşamışlarsa ve ciddi bir suç işlememişlerse, sınır dışı etmekten kurtarıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG