Erişilebilirlik

Obama New York'taki Cami İnşaatı Planına Destek Verdi


Başkan Barack Obama, 11 Eylül saldırılarının düzenlendiği İkiz Kuleler'in bulunduğu "Sıfır Noktası"na yakın bir bölgede İslam Merkezi ve bir camii inşa edilmesi fikrine destek verdiğini açıkladı.

Dün akşam Beyaz Saray'da Ramazan vesilesiyle bir iftar yemeği veren Başkan Obama, müslümanların Manhattan'daki özel mülkte ibadet edecekleri bir bina yapmaya hakları olduğunu söyledi. Obama, "Amerika'nın dini inançlara olan saygısı sarsılamaz" dedi.

Barack Obama, uzun süredir Amerikan kamuoyunu meşgul eden İslam Merkezi inşaatı tartışmasına dair görüşlerini ilk kez açıklıyor. CNN televizyonunun yaptığı bir ankete göre Amerikalıların yüzde 70'i merkezin inşa edilmesine karşı çıkıyor.

Beyaz Saray'da Verilen İftar Yemekleri Çok Eski Bir Gelenek

Bu yılki iftar yemeğinde Türkiye'yi, Büyükelçi Namık Tan izinde olduğu için Maslahatgüzar Süleyman Gökçe temsil etti. Yemeğe, aralarında Müslüman büyükelçi ve diplomatlar, Amerika'daki Müslüman toplum temsilcileri, Kongre'deki iki Müslüman üyeden biri olan Andre Carson da dahil olmak üzere 100'ü aşkın davetli katıldı.

Başkan Obama, yemekte yaptığı konuşmada ayrıca El Kaide ile savaşa da değindi. Başkan, asıl düşmanın El Kaide olduğunu; Amerika'nın İslam'ı düşman olarak görmediğini belirtti. Obama, "El Kaide'nin dini özgürlüklere saygısı yok. El Kaide'nin İslam'ı korumak gibi bir kaygısı yok; aksine İslam'ı çarptırmaya çalışıyor. El Kaide liderleri dini birer lider değil, masum erkek, kadın ve çoçukları katleden teröristlerdir" diye konuştu.

Cumhuriyetçiler, Obama'nın iftar yemeğinde yaptığı açıklamalara yanıt vermekte gecikmedi. Cumhuriyetçi Parti'den New York milletvekili Peter King, "Başkan Obama yanılıyor" diye konuştu. King, Obama'nın bu plana destek vermesini "duyarsız ve dikkatsiz" bir yaklaşım olarak niteledi.

11 Eylül saldırılarının düzenlendiği İkiz Kuleler'in bulunduğu bölge "Sıfır Noktası" olarak nitelendiriliyor. Tartışmaları süren merkezin, bu noktaya yakın bir bölgedeki binanın yerine inşa edilmesi planlanıyor. El Kaide'nin düzenlediği 11 Eylül saldırılarında yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG