Erişilebilirlik

Obama Mısır'ı Olağanüstü Hali Kaldırmaya Çağırdı


Obama Mısır'ı Olağanüstü Hali Kaldırmaya Çağırdı
Obama Mısır'ı Olağanüstü Hali Kaldırmaya Çağırdı

Başkan Barack Obama Mısır askeri konsey başkanından olağanüstü hale son vermesini istedi ve demokrasiye geçiş sürecini desteklediğini vurguladı.

Beyaz Saray Obama’nın Pazartesi günü Mareşal Hüseyin Tantavi ile telefon görüşmesi yaptığını ve Mısır hükümetini sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını durdurmaya çağırdığını açıkladı.

Mısır’ı eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in Şubat’ta devrilmesinden bu yana askeri konsey yönetiyor. Mısır’da 30 yıl önce ilan edilen olağanüstü hal, kaldırılması yolundaki çağrılara rağmen devam ediyor.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, geçen ay olağanüstü hal askeri yönetimin koyduğu tarihten önce kaldırılmazsa Mısır’da demokrasiye geçiş sürecinin engelleneceğini söyledi. Askeri yönetim olağanüstü hali gelecek yılın Haziran ayında kaldırma kararı almış bulunuyor.

Beyaz Saray, Obama ve Tantavi’nin Mısır’daki seçimlerin özgür ve adil olması konusunda anlaştıklarını da bildirdi.

Mısır’da parlamento seçimleri Kasım sonunda yapılacak. Devlet Başkanlığı seçiminin ise parlamento açıldıktan sonra gelecek yılın sonunda yapılması planlanıyor.

Obama, Tantavi ile görüşmesinde Mısır’ın ekonomik ihtiyaçlarını karşılayacak uluslararası yardımın sağlanmasına destek vermeye devam edeceğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG