Erişilebilirlik

Obama Meksika'daki Uyuşturucu Çetelerinden Rahatsız


Soldan sağa: Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, Başkan Obama, Kanada Başbakanı Stephen Harper
Soldan sağa: Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, Başkan Obama, Kanada Başbakanı Stephen Harper

Başkan Barack Obama, Meksika’da yaşanan uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı şiddet olaylarının ABD-Meksika ilişkilerini kötü etkilediğini söyledi.

“Kuzey Amerika Zirvesi”ne katılan Başkan Obama Beyaz Saray’da Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon ve Kanada Başbakanı Stephen Harper’la görüştü. Zirvenin ana konusu Meksika’nın Amerika sınırında uyuşturucu çeteleri arasında devam eden şiddet olayları ve Meksika hükümetinin bunlara karşı mücadelesi oldu.

Başkan Obama, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu suçsuz insanların vurulup öldürülmesinin herkesin sorunu olduğunu, suç çeteleri ve uyuşturucu kaçakçılarının iki ülkeye de tehdit oluşturduğunu ve bunlarla mücadelenin iki ülkenin de sorumluluğu olduğunu açıkladı.

Obama Amerika’da uyuşturucuya yönelik iç talebin azaltılması, kendi sınırlarından Meksika’ya ise silah ve nakit para akışını engellenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Meksika Devlet Başkanı Calderon da, sınır ötesi silah kaçakçılığı önlenmediği takdirde uyuşturucu şiddetini durduramayacağını söyledi. Calderon, kendi ülkesinde uyuşturucuyla bağlantılı şiddet olaylarının 2004 yılında Amerika’da taarruz silahlarına uygulanan geçici yasağın kalkmasıyla aynı zamanda başladığına dikkati çekti ve Washington’dan aynı yasağı yenilemesini istedi.

Meksika’da Devlet Başkanı Calderon’un 2006 yılında güvenlik kuvvetlerini uyuşturucu çeteleriyle mücadele amacıyla ülkenin kuzeyine sevk etmesinden bu yana 50 bin kişi hayatını kaybetti.

Kuzey Amerika Zirvesi’ne katılan üç ülkenin liderleri Meksika’daki şiddet olaylarının yanı sıra ekonomi ve ticaret konularını da görüştü. Üç lider, ticaretin önünde engel oluşturan düzenlemelerin kaldırılması konularına yer verdi.

XS
SM
MD
LG