Erişilebilirlik

Obama Libya Operasyonunu Savundu


Başkan Barack Obama
Başkan Barack Obama

"Koalisyona yıllardır bizimle birlikte savaşan İngiltere, Fransa, Kanada, Danimarka, Norveç, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkeler dahil"

Başkan Barack Obama, Libyalılara yönelik katliamı durdurmak ve Libya lideri Muammer Kaddafi’nin halkını zalimce bastırmasına engel olmak amacıyla, Amerika’nın operasyona katılma kararı aldığını söyledi.

Televizyonda açıklama yapan Başkan Obama, Birleşmiş Milletler’in Libya lideri Kaddafi’nin “kanlı ilerleyişini durdurmak” amacıyla bu ülkeye müdahale kararı aldığını kaydetti.

Amerika'nın bu çabada tek başına hareket etmediğini belirten Başkan, güçlü ve giderek büyüyen bir uluslararası koalisyonun da Amerika'yla birlikte hareket ettiğini söyledi. Obama, "Bu koalisyona, yıllardır bizimle birlikte savaşan İngiltere, Fransa, Kanada, Danimarka, Norveç, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkeler dahil" dedi. ABD Başkanı, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Arap ülkelerinin de kendilerini desteklediğini söyledi.

Kaddafi’nin kendi halkının gözünde meşruluğunu kaybettiğini savunan Obama, Kaddafi’siz bir Libya’yla tüm dünyanın daha iyi durumda olacağını belirtti. Bununla birlikte Obama, Libya’da rejim değişikliği amacıyla askeri operasyonun genişletilmesinin de bir hata olacağını vurguladı.

Obama, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Londra’ya giderek Libya konusunda 30 kadar ülkenin yetkilileri ve Libyalı muhalefet liderleriyle görüşeceğini, Kaddafi’ye baskı kurmak için izlenecek siyasi yöntemleri ele alacağını söyledi.

Obama, Libya lideri Kaddafi’nin kendisine muhalefet edenleri bastırmasını ve durumu bir insani krize çevirmesini engellemenin stratejik çıkarlarına uygun olduğunu vurgularken Libya’daki sivilleri koruma ve Libya halkına gıda ve tıbbi yardım yapma konusunda uluslararası toplumla işbirliği yapma sözü verdi.

Başkan Obama, Amerika’nın Libya’daki hava operasyonunda rolünün kısıtlı olacağını söyledi ve hiçbir şekilde kara kuvvetlerinin operasyona karışmayacağını belirtti. Obama ayrıca NATO’nun yarından itibaren uçuşa yasak bölgenin komutasını ve Libya halkının korunmasını üstleneceğini de sözlerine ekledi.

Başkan konuşmasında, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da tarihin artık değişmeye başladığını ve gençlerin buna önderlik ettiğini” hatırlatarak Amerika’nın bundan çok memnun olduğunu söyledi.

Obama’nın konuşması, Kaddafi güçlerini hedef alan uluslararası hava operasyona kendilerine danışmadan Amerika’nın katılmasından rahatsız olan Kongre üyelerini yatıştırmayı hedefliyor.

XS
SM
MD
LG