Erişilebilirlik

Obama: Kuzey Kore Gerginliği Azaltmalı


Başkan Baracak Obama, Kuzey Kore’yi gerginliği azaltmak için nükleer ve füze denemelerini sona erdirme gibi “ güven arttırıcı önlemler “almaya çağırdı.

Obama bir Amerikan televizyon kanalı ile yaptığı söyleşide ülkelerin Kuzey Kore’den sorumlu davranış görmeleri halinde karşılık vereceklerini söyledi.
Başkan, ancak Kuzey Kore’nin henüz bu tür bir davranışta bulunmadığını sözlerine ekledi.

Kuzey Kore geçen hafta kararlaştırılan BM yaptırımlarının ardından bir dizi tehditte bulundu. Bunlar arasında Amerika’ya önleyici nükleer saldırıda bulunma da yer alıyordu.

Obama ayrıca Amerikan şirketleri ve altyapı tesislerini hedef alan siber saldırıların hepsi olmasa da bazılarının Çin kaynaklı olduğunu vurguladı.
Washington’un Çin ve diğer ülkelerden uluslararası hukuka uymalarını beklediğini belirten Obama Amerikan Kongresini bir yandan kişisel özgürlükleri korurken diğer yandan da siber güvenliği güçlendirmeye çağırdı.

Bu hafta başında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Baş Danışmanı Tom Donilon, Amerikan şirketlerine karşı yapılan siber saldırılardan Çin’i sorumlu tutmuştu.

Tom Donilon, Çin’in bilgisayar korsanlığı girişimlerinin, ulusal güvenliği tehdit etmenin yanı sıra, ekonomiyi de olumsuz etkilediğini söyledi. Asya Topluluğu’nda dün yaptığı konuşmada, Donilon, Amerikan şirketlerinin “gizli şirket bilgilerine karşı yapılan gelişmiş, hedefi belli hırsızlık” girişimlerinden dolayı endişeli olduğunu belirtti.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Donilon, Çinli yetkililere bu konu üzerine yoğunlaşma çağrısı yaparken, bilgisayar korsanlığını durdurmak için ciddi soruşturma yapmaları ve Amerika ile siber suçlarla ilgili olarak irtibatta bulunmaları gerektiğini söyledi.

Apple, Facebook ve Twitter gibi büyük Amerikan teknoloji şirketleri bu yıl içinde sanal saldırıya uğramıştı. New York Times, Wall Street Journal ve Washington Post gibi gazeteler saldırıların Çinli bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmişti.

Bir Amerikan internet güvenliği şirketi olan Mandiant, geçtiğimiz ay Çin ordusunu 150 Amerikan şirketinden önemli veriler çalmakla suçlamıştı.


Çin Savunma Bakanlığı, Mandiant’ın iddialarını yalanlamış, şirketin elinde yeterli kanıt olmadığını açıklamıştı. Ayrıca Çin hükümeti, Çin ordusuna ait bazı internet sitelerinin Amerika’dan siber saldırıya maruz kaldığını iddia etmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG