Erişilebilirlik

Obama Krize Yenilmeyen Tek Lider


Avrupalı meslektaşları global finansal kriz fırtınası tarafından birer birer siyaset sahnesinden silinirken, krize rağmen ikinci kez seçim kazanmayı başaran tek lider Barack Obama oldu.
Dünya liderlerinden yalnızca ilk yıllarda, henüz kriz sert vurmadan seçime giden Almanya Başbakanı Angela Merkel iktidarda kalmayı başarırken, dünyanın en zengin ekonomileri Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya kaptan değiştirdi.
Obama ise yüksek işsizlik rakamları ve bütçe açığına rağmen, 1945’te Franklin Roosvelt’ten bu yana, ekonomik ortamın kendisine sağladığı rahatlıkla yeniden seçilen Bill Clinton’dan sonra, krize rağmen seçilmeyi başaran ikinci Demokrat Başkan olarak da tarihe geçti.

Fransa: Nicolas Sarkozy, 6 Mayıs 2012’de gitti. 2007 seçimlerinde açık arayla seçimleri kazandı. Ancak küresel finansal krizin patlak vermesiyle, sağa kayan politikaları nedeniyle, çok sert eleştirildi. Sarkozy, sosyakist rakibi François Hollande’a 1.5 puan farkla kılpayı yenilerek siyaseti terketti.

İspanya: Jose Louis Zapatero, Kasım 2011’de gitti. 2004 ve 2008’de iki kez seçim kazandı. Kriz karşısında işsizlik ve borç patlaması yaşanınca bütün kredisini kaybetti. 2011 Kasım’ında seçimleri öne aldı. Kendisi partisini korumak için aday olmayacağını açıkladı ama partisi PSOE de, İspanya’nın demokratik rejime geçmesinden bu yana, dn büyük yenilgisini aldı. Muhafazakar Mariano Rajoy başa geçti.

Yunanistan: Yorgo Papandreu, Kasım 2011’de istifa etti. Kriz sonrası 2 yıl süren tassrruf önlemlerine rağmen ülke ekonomisi tarihi bir düşüşle geriledi. Sokak eylemleri ve isyanlar karşısında direnemeyen Papandreu istifa etti.

İtalya: Silvio Berlusconi, Kasım 2011’de istifa etti. Skandalların politikacısı Silvio Berlusconi hakkındaqki bütün skandallarla baş etmesini becerdi. Ancak ekonomik kriz sonrası ülkenin içine düştüğü bütçe açığı Berlusconi’yi de süpürdü.Berlusconi’nin istifasının ardından Mario Monti başkanlığındaki teknokrat hükümeti ülke yönetimini devralarak görülmedik bir tasarruf planı uygulamaya koydu.

Portekiz: Jose Socrates, Haziran 2011’de seçimleri kaybetti. Yine bütçe açıkları nedneiyle ülkesi gırtlağına kadar krize batan sosyalist başbakan Sokrates, tasarruf planı reddedilince Mart 2011’de istifa ederek ülkeyi seçime götürdü. Haziran ayında yapılan seçimlerde, sosyal demokrat Pedro Passos Coelho, büyük oy farkı ile kazandı.

İngiltere: Gordon Brown, Mayıs 2011’de kaybetti. İngiliz politikasının en güçlü ekonomislerinden, Eski Maliye Bakanı ve Tony Blair’in yerine başbakan olan Gordon Brown da, kriz fırtınasına dayanamadı.Finansal krizin ekonomide düşüşe geçirdiği ülkede sert bir yenilgiyle koltuğu muhafazakar David Cameron’a bıraktı.

İrlanda: Başbakan Brian Cowen de krize dayanamayarak Şubat 2011’de istifa etti. Partisi tarihinin en büyük yenilgisini aldı, kendisi ise siyaseti bıraktı.

Ukrayna: Victor Yuşenko, portakal devrimini yapan Yuşenko Şubat 2011’de yapılan seçimlerde, koltuğu ‘tarihin en az sevilen politikacısı’ olarak, yalnızca yüzde 6 oy aldı. Koltuğu rakibi Viktor Yanukoviç’e bıraktı.

İzlanda: Geir Haarde, Ocak 2009’da istifa etti. Krizden en hızlı etkilenen ülke olan İzlanda iflasın eşiğine gelince, isyan ve eylemler karşısında direnemeyen Haarde, ilk havlu atan Avrupa lideri oldu. Daha sonra ülke ekonomisini bu kadar kötü duruma getirmekten yargılandı ve suçlu bulundu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG