Erişilebilirlik

Obama Kongre'yle İşbirliği Yapabilecek mi?


Obama Kongre'yle İşbirliği Yapabilecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Uzmanlara göre, Başkan Obama’nın özellikle orta sınıfın desteklenmesi için zenginlerden alınan vergilerin arttırılması konusunda Cumhuriyetçilerle ortak bir zeminde buluşması olası görünmüyor. Obama yine de Kongre'den halkın gelir düzeyinin arttırılması için işbirliği istedi

Amerika Başkanı Barack Obama, Birliğin Durumu konuşmasında, zengin ve yoksul arasındaki gelir dağılımdaki uçurumun genişlemesi ve bunun artmasını önleme konularına ağırlık verdi. Amerika Başkanı, ekonomik toparlanmaya dikkat çekse de, ülkede hane başına düşen gelir dağılımı Obama göreve geldiğinden beri düşüşte.

Başkan Obama, Birliğin Durumu konuşmasında verdiği mesajları halka doğrudan taşımak için hiç vakit kaybetmeden yola çıktı. İlk durağı, son iki genel seçimde de fethedemediği Cumhuriyetçiler’in kalesi Idaho oldu.

Başkan Obama, “Genel seçimlerde bana oy vermediniz. Hem de bir değil iki kere yaptınız bunu. Ama olsun. Kızgın değilim. Hatta tam da bunun için buradayım. Çünkü 10 yıl önde Boston’da söylediğim gibi liberal ya da muhafazakar Amerika yok diye birşey yok, Amerika Birleşik Devletleri var,” şeklinde konuştu.

Obama, çocuk bakımı, ücretsiz iki yıllık üniversite ve asgari ücretin arttırılması gibi ekonomik gelişmelerle orta sınıf Amerikalılar’ın durumunu düzeltmeye dönük çabalarını konuşmasında kimi zaman yumuşak, kimi zaman da sert bir üslupla dile getirmişti.

Obama, Cumhuriyetçi rakiplerini, çalışan kesimin sorunlarına kulak vermeye çağırdı: “Kongre’de hala asgari ücretin arttırılmasına karşı çıkanlara sesleniyorum: Tam gün çalışıp, yılda 15 bin doların altında kazançla aile geçindirebileceğinize gerçekten inanıyorsanız, buyurun deneyin. Ama olmayacağını düşünüyorsanız, oyunuzu canını dişine takarak çalışan milyonlarca Amerikalı’ya zam için kullanın.

Uzmanlar, Obama’nın özellikle orta sınıfın desteklenmesi için zenginlerden alınan vergilerin arttırılması konusunda Cumhuriyetçilerle ortak bir zeminde buluşmasını olası görmüyor. Çoğu Amerikalı’nın devlet yönetimini işlevsiz gördüğü bir ortamda, bu mesaj Kongre’den çok kamu tüketimine yönelik görünüyor.

Lara Brown, George Washington Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Profesörü. Brown, “Her iki parti de Amerikan kamuoyunun gözünde son bir kaç yılda ciddi güven kaybına uğradı.Siyasi uygulamalarının iyi niyetle ve ellerinden gelenin en iyisi olduğuna halkın inandığını görmekistiyor ve halkın gözüne girmeye çalışıyorlar. Ancak işler yolunda gitmeyince, Amerikan halkının kimi suçlu bulduğunu göreceğiz,” şeklinde konuşuyor.

Her ne kadar rakamlar, Amerikan ekonomisinde büyüme ve işsizlik oranlarında düşüşe işaret etse de, resmi rakamlar, Obama’nın göreve geldiği 2009’dan buyana hane başına gelirin yüzde 4 oranında düştüğünü ortaya koyuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG