Erişilebilirlik

Obama’yla Kongre’nin IŞİD Restleşmesi


Amerika, Suriye’ye özel kuvvet güçleri yollayacağını açıklasa da Amerikalı siyasetçiler Kongre’nin IŞİD’e karşı askeri güç kullanımını resmi biçimde onaylanmasının doğruluğu ve gerekliliği konusunda bölünmüş durumda.

Demokrat Partili Senatör Joe Manchin, Güç Kullanımı İzni çıkarılması gerektiğini söylerken, Cumhuriyetçi Senatör James Inhofe, 11 Eylül sonrası çıkarılan terörle mücadele yasasının yeterli olduğunu savundu.

Obama hükümeti de 2001 güç kullanımı izni yasasının süregelen IŞİD operasyonlarını kapsadığı görüşünde. Ancak hükümet, bundan sonra yapılacak savaşlar için Kongre’nin yeni bir yasa çıkarması gerektiğini savunuyor.

Tartışmanın temelinde Kongre’nin anayasal görevleri ve Amerika’nın sıklıkla çıkmaza giren kutuplaşmış yasama organlarından tek bir vizyona destek çıkmaması yatıyor. IŞİD’in Irak ve Suriye’de mağlup edilebilmesi için böyle bir vizyona gereksinim duyulduğu düşünülüyor.

Demokrat Senatör Jack Reed gibi bazı siyasetçiler tam olarak karar vermiş değil. Reed, 11 Eylül’ün üzerinden 14 sene geçtikten sonra bu tür operasyonların nasıl yürütüleceği ile ilgili derin tartışmaların yapılması gerektiğini savunuyor. Ancak Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu üyesi Reed, bunun yasal bir zorunluluk olmadığı görüşünde.

Bazıları ise IŞİD’e karşı operasyonların üzerinden bir sene geçtiğini hatırlatarak yeni bir yasanın zorunlu olduğuna işaret ediyor.

Demokrat Senatör Martin Heinrich, “Yeni bir güç kullanma yasası çıkarmayacak sorumluluklarımızdan feragat ediyoruz. 14 senelik bir yasa yerine bugünün koşullarını yansıtan ve bu hükümetin amaçlarıyla bağdaşan yeni bir yasa çıkarmalıyız” diye konuştu.

Ülkenin ne zaman, nerede savaşa girip girmeyeceğine karar vermenin Kongre’nin işi olduğunu hatırlatan Heinrich, askerleri etkileyen bu kararlarla ilgili yürütmeye açık çek vermenin doğru olmadığını ifade etti.

Birçok Cumhuriyetçi Beyaz Saray’ı suçluyor.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı John McCain, “Uzun süredir bir güç kullanma yasasına gereksinimiz olduğunu söylüyorum ama bu yasa ülkenin başkanı tarafından sunulmalı” diye konuştu.

McCain, başkanın görevlerini yapıyor olması durumunda Kongre liderlerini Beyaz Saray’a çağırarak, neyi nasıl yapmayı planladığını anlatıp, Kongre’nin fikirlerini sorması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ancak Bağımsız Senatör Angus King bu görüşte değil.

King, bu konunun Kongre’nin sorumluluğu olduğunu, hatalı olanın yürütme olmadığını belirtti. King, Obama’nın aylar önce bir yasa önerdiğini ancak Kongre’nin yasayı gündeme almadığını hatırlattı ve anayasal olarak bunun kendi görevleri olduğunu ve Kongre’nin kurumsal olarak hata yaptığını ifade etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, geçen hafta, Başkan Obama’nın, Kongre’nin geçireceği bir yasayı memnuniyetle karşılayacağını söyledi. Earnest, Kongre’nin geçirebileceği ve IŞİD’e karşı operasyonların sınırlarını çizecek bir yasayı sunduklarını belirtti.

McCain, Beyaz Saray’ın bu yasayı sunduğunu kabul etse de bunu Kongre’nin harekete geçmeyeceğini bilerek yaptığını söyledi ve Obama’nın bu durumu değiştirmek için hiçbir şey yaptığını ifade etti. Başkanların liderlik göstermesi gerektiğini söyleyen McCain, Bill Clinton’un Srebrenitsa Katliamı’ndan sonra bu şekilde hareket ettiğini söyledi. McCain, o günlerde Clinton’un Kongre liderleriyle görüşüp, soykırım yaşandığını anlattığını ve durumu halkla da paylaşarak onay aldığını söyledi.

Senato ve Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komisyonları, Kongre’nin çıkaracağı yeni bir güç kullanma yasasını hazırlamakla sorumlu.

Senato Komisyonu’nun Başkanı Cumhuriyetçi Bob Corker, böyle bir yasa fikrine açık olduğunu ancak bunu acil bir gereksinim olarak görmediğini belirtti.

Corker’ın çekingenliği, eski bir güç yasasından daha tehlikeli olanın, yeni bir yasanın tartışılarak Kongre’den destek alamaması olasılığından kaynaklanıyor. Böyle bir durum ülkede bölünmüşlük izlenimini dünyaya yayabilir ve kuşkusuz IŞİD’e de mesaj göndermiş olur.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Demokrat Ben Cardin, Kongre’de çok derin fikir ayrılıkları olduğu için Kongre’nin birleşmesinin zor olduğunu ifade etti. Cardin, Senato bir yasa önerebilse dahi bunun hem Temsilciler Meclisi’nden geçerek hem de yürütmenin onayını almasının zor olduğunu belirtti.

Buna rağmen Cardin, Suriye’ye konuşlandırılacak sınırlı bir kara gücünün bile, Kongre onayına muhtaç olacağını söyledi.

Senatör Heinrich de aynı görüşte. Heinrich “Eğer Suriye’ye özel kuvvetler gücü yollamak yeni bir güç yasasının gerekliliği konusunda ikna edici olamıyorsa, ne ile ikna edebiliriz bilemiyorum” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG