Erişilebilirlik

Obama 1 Ocak'tan Önce Çözüm Konusunda İyimser


Obama konuşmasını yaptığı sırada Senatör Reid ve Senato’daki azınlık üyeleri oluşturan Cumhuriyetçi Partili Senatör Mitch McConnell arasında bir anlaşma üzerinde pazarlık yapıldığını açıkladı
Obama konuşmasını yaptığı sırada Senatör Reid ve Senato’daki azınlık üyeleri oluşturan Cumhuriyetçi Partili Senatör Mitch McConnell arasında bir anlaşma üzerinde pazarlık yapıldığını açıkladı
Başkan Barack Obama Beyaz Saray’da Kongre liderleriyle yaptığı görüşmeyi “yapıcı” diye değerlendirdi ve 1 Ocak'tan önce bir anlaşmaya varılması konusunda “mütevazi iyimser" olduğunu söyledi.

Obama bugün Beyaz Saray’da mali uçurum konusunun ele alındığı toplantı sonrasında gazetecilere ilk açıklamayı yaptı. Toplantıya Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid ve Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ı temsilen Nancy Pelosi, Senato’daki Cumhuriyetçiler’i adına da Mitch McConnell katılmıştı.

Obama konuşmasını yaptığı sırada Senatör Reid ve Senato’daki azınlık üyeleri oluşturan Cumhuriyetçi Partili Senatör Mitch McConnell arasında bir anlaşma üzerinde pazarlık yapıldığını açıkladı. Obama, iki senatörün anlaşamaması durumunda bile Reid’in bir yasa önerisini Senato’da derhal oya sunması gerektiğini söyledi.

Senatör Reid Senato'daki oylamanın 31 Aralık Pazartesi günü yapılacağını açıkladı.

Başkan alınacak geçici önlemlerin vergilerin otomatik artmasını, 2 milyon işsiz Amerikalı'nın işsizlik maaşlarının kesilmesini önleyeceğini söyledi.

Obama, Amerikan halkının Washington’daki politikacıların her şeyi son dakikaya bırakma tavrından usandığını belirtti, “Derhal bir adım atılmasının zamanı geldi, bir anlaşmaya varılacağı konusunda "mütevazi iyimserim” diye konuştu.

1 Ocak'tan önce anlaşma gerekiyor

Taraflar, 1 Ocak gününe kadar anlaşmaya varamazsa Amerikalılar’ın vergileri artacak, kamu harcamalarında otomatik kesintiler başlayacak. Ekonomistler bu iki unsurun Amerika’yı yeniden resesyona sürüklemesinden kaygılanıyor.

Senato dün mali uçurum konulu oturumlarına başladı. Temsilciler Meclisi’nin de Pazar akşamı toplanması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi’nde geçen hafta Cumhuriyetçi lider Boehner’in sunduğu ve B Planı olarak adlandırılan tasarı kabul görmemişti.

Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid, dün yaptığı konuşmada Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’i sert bir dille eleştirdi. Reid, ülke mali uçuruma sürüklenirken, Boehner’in Temsilciler Meclisi’ni bir diktatör gibi yönettiğini ve sadece kendi geleceğini düşündüğünü söyledi.

Boehner ise bu sert eleştiriye aynı tonda yanıt verdi ve Reid’in daha az konuşması, daha çok iş yapması gerektiğini kaydetti. Boehner, bütçe açıklarını azaltmayı hedefleyen uzun vadeli planı kabul etmedikleri için Senato’daki diğer Demokratlar’ı da eleştirdi. Cumhuriyetçi lider, “Bu plan kabul edilseydi ülke mali uçurumun eşiğine gelmezdi” dedi. Boehner, Başkan Barack Obama’yı da harcamaları azaltma konusunda istekli davranmadığı için eleştirdi.

Başkan Obama, zenginlerden daha fazla vergi alıp, harcamalarda olabildiğince az kesintiye gitmenin ülke ekonomisi için daha iyi olacağı görüşünde. Ancak Cumhuriyetçiler vergilerin artmasını istemiyor. Boehner, 1 milyon dolardan fazla kazananların vergilerini arttırmayı önermişti, koyu muhafazakar Cumhuriyetçiler bunu da kabul etmedi. Başkan Obama ise 400 bin dolardan fazla kazananların vergilerini arttırmak istiyor.

Öte yandan Maliye Bakanı Timothy Geithner, Pazartesi günü itibariyle borçlanma tavanına ulaşılacağı uyarısında bulundu. Borçlanma tavanı geçen yıl 16 trilyon 400 milyar dolara yükseltilmişti. Tavan, Amerikan hükümetinin borçlanma miktarını belirliyor.

Timothy Geithner, olağanüstü önlemler alarak borçları ödeyemez duruma düşmemek için yollar aramaya devam edeceklerini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG