Erişilebilirlik

Obama Kongre Liderleriyle Buluşuyor


Obama, görüşmede, 2016 yılı seçimlerine kadar izlenecek politikalar konusunda görüş alışverişinde bulunacak, Kongre’den IŞİD’le mücadele için 3,2 milyar dolarlık yeni bütçe isteyecek

Başkan Barack Obama, 4 Kasım seçimleri sonrasında Kongre liderleriyle biraraya geliyor. Obama, bu görüşmede, 2016 yılı seçimlerine kadar izlenecek politikalar konusunda görüş alışverişinde bulunacak, Kongre’den IŞİD’le mücadele için 3,2 milyar dolarlık yeni bütçe isteyecek.

Başkan Barack Obama, seçimlerden bir gün sonra yaptığı basın toplantısında, Kongre liderlerinden IŞİD’e karşı askeri güç kullanılması konusunu gündemlerine almaları, bu konuyla ilgili bir oturum yapmalarını ve oylama yapmalarını isteyeceğini söylemişti.

4 Kasım seçimlerinde Cumhuriyetçiler, Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ellerine geçirmişlerdi.

Başkan Barack Obama, Eylül ayında hava saldırılarına Eylül ayında izin vermişti. Bu kararı tek taraflı olarak alırken de, Başkan George W Bush’un, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra Kongre’den aldığı yetkiye dayandırdığını söylemişti.

Ancak Obama son basın toplantısında, bu yetkinin mevcut teni tehditler doğrultusunda güncelleştirilmesi gerektiğini söyledi; askeri güç kullanma yetkisinin hem Kongre hem de Beyaz Saray’ın ortak kararıyla çıkarılması gerektiğin kaydetti.

Amerika Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, New York’ta dün yaptığı bir konuşmada IŞİD’la mücadelede Irak’ın hala Amerika’nın temel stratejisinde yer aldığını söyledi, bununla birlikte, Suriye’ye yapılan hava saldırılarında bu ülkedeki IŞİD militanlarının, daha fazla bölgeyi ele geçirme planlarını bozduğunu vurguladı. Dempsey, buna rağmen Amerika’nın Suriye’deki IŞİD militanlarını “yenilgiye uğratacak bir mekanizmaya sahip olmadığını” belirtti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG