Erişilebilirlik

'Obama Kongre'den Yetki İsteyerek Risk Aldı'


'Obama Kongre'den Yetki İsteyerek Risk Aldı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Amerika’nın Sesi Beyaz Saray muhabiri Kent Klein’in haberine göre, eğer Kongre Obama’ya ‘Hayır’ derse, bu Başkan’ın siyasi konumu ve Amerika’nın uluslararası saygınlığına zarar verebilir

Birçok uzman, Başkan Barack Obama’nın Suriye’ye olası askeri müdahale için Kongre’den onay isteyerek aslında risk aldığını düşünüyor.

Obama da bunun farkında ve Suriye’ye yönelik son diplomatik girişimlere fırsat vermek için Senato’dan bu konuda yapacağı oylamayı ertelemesini istedi. Amerika’nın Sesi Beyaz Saray muhabiri Kent Klein’in haberine göre, eğer Kongre Obama’ya ‘Hayır’ derse, bu Başkan’ın siyasi konumu ve Amerika’nın uluslararası saygınlığına zarar verebilir.

Başkan Obama, Senato’dan kendisine operasyon yetkisi vermeyi öngören oylamayı ertelemesini istedi.

Ancak birçok Amerikalı askeri operasyona karşı. Seçmenler kısıtlı operasyona destek veren Cumhuriyetçi Senatör John McCain gibi siyasetçilere baskı yapıyor: “Sözlerime Suriye topraklarına tek bir Amerikan askeri girmesine tamamen karşı olduğumu söyleyerek başlamak istiyorum.”

Obama Kongre’de bir hezimet yaşayabilir. Ama Başkan, Kongre’den alacağı savaş onayının, hem Amerika’da, hem de dışarıda elini güçlendireceğini düşünüyor, özellikle de diplomatik girişimler işe yaramazsa: “Operasyon Kongre tarafından onaylanırsa daha etkili ve güçlü olur.”

Amerika Barış Enstitüsü’nden Steven Heydemann, Kongre onayının Başkan açısından siyasi riskler taşıdığını söylüyor: “Obama’nın Kongre’den zaferle çıkıp çıkmayacağını hala bilmiyoruz. Başkan onay alamazsa, sanıyorum Kongre’den bu yetki talebi, güvenilirliği konusunda ciddi sonuçlar yaratabilir.”

Amerika operasyon tehdidinin Suriye’yi kimyasal silahlarını uluslararası denetime devretmeye ikna ettiğini savunuyor.- Ama Kongre’nin ‘hayır’ oyu vermesi, Heydemann’a göre mevcut diplomatik girişimleri de zayıflatabilir: “Eğer Amerika nüfuzunu kaybederse, insanlar Başkan’a güvenlerini kaybederse, eğer Başkan verdiği sözleri tutamazsa bu durumda Amerika’nın baskı unsurunu kullanması zorlaşır. Suriye krizini sona erdirme konusunda etkileme gücünü yitirir.”

Washington’daki Partilerüstü Politikalar Merkezi’nden Blaise Misztal’e göre Kongre’nin onay vermemesi Amerika’nın güvenilirliğine zarar verir: “Bu kadar ‘kırmızı çizgi’ çekildikten, bu kadar karar verildikten sonra geri adım atmamız, bence Amerika’nın saygınlığı için büyük bir darbe olur.”

Diplomasi işe yarasa da yaramasa da Kongre’den Suriye’ye kısıtlı askeri müdahale için yetki almak, Obama’nın atacağı adımları daha meşru hale getirecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG