Erişilebilirlik

Obama: ‘Kıbrıs’ta Çözüm Umudu Yüksek’


ABD Başkanı Barack Obama, Kıbrıs’ta adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm umudunun bir süredir olmadığı kadar yüksek olduğunu söyledi.

Obama, Atina’yı ziyareti sırasında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Kıbrıs’ta çözüm çabaları hakkında da açıklamalarda bulundu.

Çipras ile görüşmesinde Kıbrıs meselesini de ele aldıklarını aktaran Obama, “Adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm umudu bir süredir olmadığı kadar yüksek. Bu, başarının garanti olduğu anlamına gelmiyor ama yıllardır süren bir ihtilafa çözüm bulma ihtimali ortada ve tarafları çalışmalarını sürdürmeye çağırıyoruz,” diye konuştu.

Obama, “iki bölgeli ve iki toplumlu bir federasyonun tüm Kıbrıslılar’ın çıkarına olduğunu” belirtti.

Adada kalıcı nitelikte bir çözüme yakında varılmasından umutlu olduklarını ifade eden Obama, bunun Kıbrıs genelindeki tüm halklar için yeni ekonomik fırsatlar yaratacağını, dünyaya diplomasi ve uzlaşıyla nelerin mümkün olduğuna dair güçlü bir örnek oluşturacağını söyledi.

Obama, basın toplantısının soru-cevap bölümünde bir gazetecinin sorusunu yanıtlarken de, adadaki iki taraf arasında müzakerelerin sürdüğüne işaret ederek, “Uzlaşıları ve iki halkın da yararına olacak bir yaklaşımı bulmaya gerçek anlamda kendilerini adamış iki lider var,” dedi.

ABD olarak da bu meselenin çözümü çabalarına çok zaman ayırdıklarını, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın bu sürece aktif biçimde dahil olduğunu hatırlatan Obama, şöyle devam etti: “Bana göre, sorunun çözümü için önümüzdeki hafta ve aylarda bir pencere var. Adil bir çözüm bulabilirsek bu, her iki tarafın da istediklerinin yüzde 100’ünü sağlamayacak. Statükodan iki tarafından da hayal ettiği geleceğe geçiş için bazı mekanizmalar gerekebilir ama bence bu başarılabilir ve biz de bu süreci desteklemek için elimizden gelen herşeyi yapacağız.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG