Erişilebilirlik

‘Obama Kesinleştirilmiş İstihbarat Bekliyor’


Beyaz Saray sözcüsü, Başkan Obama’nın Suriye ile ilgili herhangi bir adım atmadan önce kimyasal silah kullanımı konusunda ‘kesinleşmiş bilgi beklediğini’ açıkladı

Beyaz Saray, Başkan Barack Obama’nın, Suriye ile ilgili herhangi bir adım atmadan önce, Şam rejiminin muhaliflere karşı kimyasal silah kullanıp-kullanmadığı konusunda, “kesinleşmiş bilgi” beklediğini açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, bugünkü basın toplantısında, Amerikalı uzmanların, “güvenilir ve kanıtlayıcı” nitelikte bilgi toplamak üzere çalıştıklarını söyledi.

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada, istihbarat birimlerinin Suriye’de kimyasal silah kullanıldığını belirlediği bildirilmiş, ancak bu bilginin kesin olmadığının da altı çizilmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü, bugünkü basın toplantısında Suriye’ye karşı atılabilecek olası bir adımın belirlenmiş bir takvimi olmadığını da söyledi.

BM Sözcüsü Martin Nesirky de Cuma günü, Suriye’den örgüt denetçilerine soruşturma yapmaları için ülkeye giriş izni verilmesi çağrısını yineledi.

Arapça yayın yapan Alhurra televizyonuna demeç veren Brookings Enstitüsü Ortadoğu uzmanı Michael O’Hanlon, BM’nin Suriye’de kimyasal silah kullanılıp-kullanılmadığını tek başına belirlemesinin zor olacağını iddia etti.

O’Hanlon, “İlgili ülkelerin istihbarat birimlerinin elde ettiği bilgileri dikkate almamız gerekir - ki bunlar arasında bazı Arap ülkeleri de, Türkiye de olabilir,” dedi.

Başkan Barack Obama, Suriye’de kimyasal silah kullanılmasını kırmızı çizgi olarak açıklamış, bu çizginin aşılmasının Amerika’nın Suriye politikasını değiştirebileceğini söylemişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG